Про проведення одноразового добровільного декларування активів фізичних осіб

21 липня 2021 року набрав чинності Закон від 15.06.2021 № 1539-IX "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету".

Закон визначає особливості проведення одноразового (спеціального) добровільного декларування активів фізичних осіб, яке відбуватиметься з 1 вересня 2021 року до 1 вересня 2022 року.

Громадяни України матимуть право подати одноразову добровільну декларацію із зазначенням активів, що їм належать, і з яких не були сплачені податки і збори, до 1 січня 2021 року. При цьому у добровільній декларації не потрібно буде вказувати інформацію про джерела походження задекларованих активів.

За законом про податкову амністію скористатися правом подати нульову декларацію можуть фізичні особи – резиденти, у тому числі самозайняті особи, а також фізичні особи, які не є резидентами України, але які були резидентами на момент набуття об’єктів декларування чи на момент отримання доходів, за рахунок яких були отримані об’єкти декларування, і які відповідно до Податкового кодексу України є чи були платниками податків.

Державні службовці скористатися податковою амністією не зможуть. Так, декларантами не можуть бути особи, які починаючи з 1 січня 2005 року подавали або мають подавати декларації відповідно до законів, що визначають чи визначали правові та організаційні засади у сфері запобігання корупції. Виключення – особи, які претендували або претендують на зайняття посад, перебування на яких вимагає чи вимагало від особи подання відповідної декларації, але не були призначені чи обрані на відповідні посади.

Добровільне декларування: хто не може скористатись одноразовим (спеціальним) добровільним декларуванням

Законом України від 15.06.20121 №1539-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету» визначено перелік осіб які не можуть скористатися одноразовим (спеціальним) добровільним декларуванням.

Так відповідно до абзаців другого – четвертого п. 3 підрозд. 9 прим. 4 розд. XX "Перехідні положення" ПКУ декларантами не можуть бути особи, які станом на дату початку періоду одноразового (спеціального) добровільного декларування є малолітніми/неповнолітніми або недієздатними особами і при цьому перебувають на повному утриманні інших осіб (у тому числі батьків) та/або держави, або є особами, дієздатність яких обмежена і над такими особами встановлена опіка/піклування.

Декларантами також не можуть бути особи, які за будь-який рік, починаючи з 01 січня 2005 року, подавали або мають подавати декларації відповідно до законів, що визначають чи визначали правові та організаційні засади у сфері запобігання корупції (крім тих, які претендували або претендують на зайняття посад, перебування на яких вимагає чи вимагало від особи подання відповідної декларації, та не були призначені або обрані на відповідні посади).

Декларантами не можуть бути особи, стосовно яких з боку України застосовані спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції) відповідно до Закону України від 14 серпня 2014 року № 1644-VII "Про санкції" із змінами та доповненнями.

Позитиви запровадження одноразового добровільного декларування фізичних осіб

Як повідомила начальник управління податкового адміністрування фізичних осіб ГУ ДПС у Рівненській області Людмила Кончук, Законом врегульовано особливості застосування так званої податкової амністії, що проводитиметься з 1 вересня 2021 року до 1 вересня 2022 року. Запровадження одноразового декларування – це, перш за все, спосіб цивілізованої легалізації активів, які були приховані від оподаткування. Позитивами такого декларування є:

  • прийнятий закон - це спосіб цивілізованої легалізації активів, які були приховані від оподаткування;
  • держава дає можливість повернути гроші та інші активи у прозорий легальний обіг. Це можуть зробити, наприклад, ті, хто отримував зарплату у конверті, працював без оформлення трудових відносин;
  • потенційно - це сотні мільярдів гривень, які можуть працювати на легальну економіку, але поки що або приховуються за кордоном, за різними схемами або "лежать під матрацами";
  • ключове питання - це ставки оподаткування доходів, які будуть задекларовані в рамках амністії. Запропоновано три ставки: 5% загальна ставка, 9% для закордонних активів та 2,5% для декларування активів у вигляді ОВДП. Як альтернативу платник податків може обрати ставку 6%, 11,5%, 3% відповідно із сплатою податкового зобов’язання трьома рівними частинами щорічно.

За інформацією ГУ ДПС у Рівненській області