• Головна
  • Офіційна інформація
  • Фальсифікація довідок про вакцинацію: кримінальна відповідальність за видачу та використання підробленого документа

Фальсифікація довідок про вакцинацію: кримінальна відповідальність за видачу та використання підробленого документа

Торгівлею довідками про стан здоров’я українців не здивуєш. Чимало сайтів пропонують повний спектр послуг з виготовлення таких документів: від фейкового лікарняного до довідки від нарколога та психіатра.

Із початком пандемії перелік таких послуг поповнився виготовленням довідки про негативний результат щодо захворювання на COVID-19. І така "послуга" є доволі дороговартісною.

Власне і виникає питання навіщо платити чималі гроші, якщо нині можуть безоплатно вакцинуватися як діти, так і дорослі – МОЗ України скасувало вікові обмеження.

Отримати щеплення можуть навіть ті діти, які мають фальшиву довідку, але насправді не були вакциновані, оскільки на просторах Інтернету є багато неправдивої та необґрунтованої інформації щодо вакцин проти різних захворювань, та саме через згубний вплив дезінформації багато батьків не захищають своїх дітей щепленнями, натомість вони "купують" довідки, що дитина вакцинована.

Мотиви для подібних рішень у батьків можуть бути різні, але в будь-якому разі вони неприйнятні, оскільки такі дії ставлять під загрозу здоров’я та життя не тільки їх дітей, котрі вакциновані лише "на папері", але й оточуючих.

Зважаючи на збільшення кількості фальсифікаційних довідок про щеплення дітей до школи можна сказати одне, що переважна більшість медичних працівників і навіть керівників закладів охорони здоров’я мають поверхневе уявлення про юридичну відповідальність, яка встановлена чинним законодавством за правопорушення у сфері охорони здоров’я.

Законом на сьогодні передбачено покарання відповідно до ст. 358 Кримінального кодексу України, а саме:

Підроблення офіційного документа, який видається чи посвідчується підприємством, установою, організацією, особою, яка має право видавати чи посвідчувати такі документи, а також виготовлення підроблених печаток, штампів чи бланків підприємств, незалежно від форми власності, з тією самою метою або їх збут – караються штрафом до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до 6 місяців, або обмеженням волі на строк до 2 років.

Водночас використання завідомо підробленого документа – карається штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до 6 місяців, або обмеженням волі на строк до 2 років.

Також, відповідно до ст. 325 Кримінального кодексу України, порушення правил та норм, встановлених з метою запобігання епідемічним та іншим інфекційним хворобам, а також масовим неінфекційним захворюванням (отруєнням) і боротьби з ними, якщо такі дії спричинили або завідомо могли спричинити поширення цих захворювань – карається штрафом від тисячі до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк.

Ті самі діяння, якщо вони спричинили загибель людей чи інші тяжкі наслідки – караються позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років.

Однак, Міністерство охорони здоров'я працює над унеможливленням маніпуляцій і підроблених довідок у майбутньому. Із запровадженням електронної медичної картки всі дані про щеплення вноситимуться в електронну систему. Лікар вноситиме дані про щеплення у електронну систему, тож усі маніпуляції з номерами вакцин і довідок можна буде відстежити. А з введенням ліцензування для лікарів – видача підробленої довідки буде коштувати лікарю не лише посади, а можливістю працювати за професією.

Президент України Володимир Зеленський підписав указ №369/2021 від 18 серпня 2021 року, який вводить у дію рішення Ради національної безпеки та оборони щодо посилення відповідальності за підробку сертифікатів і довідок про вакцинацію. Указ опубліковано на сайті президента України.

У Міністерстві охорони здоров'я підготували законопроєкт, який передбачає кримінальну відповідальність за підроблені довідки про щеплення проти особливо небезпечних інфекційних хвороб.

Саме тому, хочеться наголосити, що кожна людина несе відповідальність за свої дії. Використання підробленого документа, як і його підробка, несе за собою кримінальну відповідальність і той, хто купує таку довідку, скоює злочин.

Інформацію надано Управлінням безпеки та внутрішнього контролю

виконавчого комітету Вараської міської ради