Про спрощення процедури забезпечення осіб з інвалідністю технічними засобами реабілітації

До уваги осіб з інвалідністю! Із 1 червня набрав чинності оновлений Порядок забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення та виплати грошової компенсації вартості за самостійно придбані технічні та інші засоби реабілітації, перелік таких засобів.

Зазначеними змінами спрощується процедура забезпечення осіб з інвалідністю технічними засобами реабілітації (далі – ТЗР) та передбачається:

  • перехід на укладання, в тому числі в електронному вигляді (з використанням КЕП), двосторонніх договорів для забезпечення ТЗР між територіальними відділеннями Фонду соціального захисту інвалідів та підприємствами, що їх видають;
  • запровадження ведення електронного документообігу, в тому числі електронне ведення особових справ осіб з інвалідності в Централізованому банку даних з проблем інвалідності (далі – ЦБІ);
  • наближення до фактичного місця проживання особи з інвалідністю послуги щодо приймання документів через центри надання адміністративних послуг або структурних підрозділів з питань соціального захисту населення, або через електронний кабінет особи з інвалідністю;
  • співпраця медико-соціальної експертної комісії та лікарсько-консультативної комісії з метою формування висновків про інвалідність, індивідуальної програми реабілітації осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю в електронному режимі в ЦБІ.

Разом з тим, передбачено додаткові гарантії для осіб з інвалідністю:

  • введення обов’язкового технічного обслуговування або ремонту кожні два роки після гарантійного строку експлуатації крісел колісних підвищеної надійності та функціональності;
  • безстрокова дія направлень на забезпечення ТЗР для осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю, інших осіб з ампутаційними куксами, вродженими вадами типу ампутаційних кукс або скорочення кінцівок та інших захворювань;
  • розширення та оптимізація переліку ТЗР, якими забезпечуються особи з інвалідністю, діти з інвалідністю, інші особи.

Територіальні відділення Фонду після отримання документів формують в електронній особовій картці особи з інвалідністю, дитини з інвалідністю, іншої особи в банку даних електронне направлення на первинне забезпечення засобами реабілітації. Після формування направлення територіальне відділення Фонду інформує протягом трьох робочих днів через орган місцевого самоврядування, орган соцзахисту (ЦНАП), засоби телекомунікаційного зв’язку або через електронний кабінет, або через Єдиний державний веб-портал електронних послуг, про це особу з інвалідністю.

Особам з інвалідністю по слуху, законним представникам дітей з інвалідністю по слуху віком від семи років виплачується компенсація за придбання мобільного телефона (з функцією відеоспілкування). Підставою для виплати компенсації особам з інвалідністю по слуху та дітям з інвалідністю по слуху за мобільний телефон (з функцією відеоспілкування) є висновок відповідно МСЕК або ЛКК, що підтверджує інвалідність по слуху, та видаткова накладна (товарний чек), що підтверджує його придбання.

Особам з інвалідністю по слуху (батькам), що виховують дитину віком до трьох років, за заявою виплачується компенсація за самостійне придбання світлового сигналізатора або вібросигналізатора "Нічна няня" за наявності видаткової накладної (товарного чека), що підтверджує придбання відповідного засобу.

Особам з інвалідністю I і II групи по зору та законним представникам дітей з інвалідністю по зору віком від 14 років виплачується компенсація за придбання годинника (електронного - дітям віком від шести років), аудіоплеєра (дітям віком від семи років), пристрою для визначення рівня рідини (дітям віком від семи років).

Особам з інвалідністю I групи по зору та законним представникам дітей з інвалідністю по зору віком від шести років виплачується компенсація за придбання палиці тактильної. Підставою для виплати компенсації особам з інвалідністю по зору та законним представникам дітей з інвалідністю по зору є висновок відповідно МСЕК або ЛКК, що підтверджує інвалідність по зору, та видаткова накладна (товарний чек), що підтверджує його придбання.

Особам з інвалідністю I та II групи по зору та законним представникам дітей з інвалідністю по зору віком від семи років, які надали видаткову накладну (товарний чек), що підтверджує придбання багатофункціонального плеєра або мобільного телефона замість одного, декількох або всіх засобів, що може отримати особа з інвалідністю по зору, за заявою виплачується компенсація за багатофункціональний плеєр або мобільний телефон в межах граничної ціни, зокрема сукупної, на спеціальні засоби для спілкування, орієнтування та обміну інформацією для осіб з інвалідністю по зору із строком на п’ять років.

За додатковою інформацією просимо звертатися у Департамент соціального захисту та гідності виконавчого комітету Вараської міської ради за адресою: м-н Незалежності 1, каб. №105. Телефон для довідок (03636) 3-17-16.