Про стан захворюваності на туберкульоз населення Вараського району та м.Вараш

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) не раз нагадувала: коли по світу стрімко поширюється коронавірус, люди продовжують хворіти й іншими хворобами, в тому числі – інфекційними.

Показник смертності нелікованого туберкульозу становить 45%. У деяких звітах оцінки смертності від СОVID-19 коливаються від 1,5 до 20%. Проте туберкульозу не тільки можна запобігти, але він піддається лікуванню і, згідно з даними ВООЗ, загальний показник успішного лікування туберкульозу складає сьогодні 85%, в Україні 75,4%, а у Рівненській області – 80,9%.

Усупереч високому показникові ефективного лікування хворих на туберкульоз нині спостерігається низький індекс виявлених та обстежених контактів. У Рівненській області на один випадок обстежуються лише дві контактні особи, а загалом в Україні і того менше: 1,9.

Малі та значні проблеми, що виникають на шляху боротьби з туберкульозом, сприяють збільшенню кількості занедбаних випадків серед хворих на туберкульоз, збільшенню смертей спричинених цією недугою. Ці перешкоди здебільшого виникають на етапі прийняття управлінських рішень керівниками медичних закладів. Також негативно впливає на стан виявлення хворих на туберкульоз скорочення районних лікарів-фтизіатрів та переведення їх в окремих районах на 0,25 ставки.

Служби охорони здоров’я, зокрема національні та місцеві програми із боротьби з туберкульозом, повинні активно долучатися до ефективного і швидкого реагування на СОVID-19, забезпечуючи при цьому збереження протитуберкульозних служб. Обласною та регіональними Програмами передбачено закупівлю фтизіопульмонологічним медичним центром автомобіля та облаштування його для покращення діагностики туберкульозу населення Рівненської області.

Робота з моделювання передбачає: якщо пандемія СОVID-19 призведе до глобального скорочення виявлення туберкульозних хворих на 25% упродовж 3 місяців, то можна очікувати зростання смертності від туберкульозу на 13%. А це повертає нас до рівня смертності від туберкульозу, який був 6-8 років тому. У дослідженні міжнародної організації Stop TB Partnership йдеться про те, що тисячі людей по всьому світу, хворих на туберкульоз, можуть залишитись без медичної допомоги через пандемію коронавірусу, а значить, смертність від цього захворювання в майбутньому може значно зрости.

Іншою проблемою є той фактор, що лікарі перестали приділяти належну увагу діагностування туберкульозу у пацієнтів. Дистаційно діагностувати туберкульоз неможливо. А чим довше людина залишається без діагнозу і чим пізніше починає лікування, тим більш імовірно, що інфекційне захворювання сильніше вразить організм, пошириться далі і просто вб’є людей.

Щоб не допускати найгіршого сценарію розвитку подій, фахівці закликають після зняття обмежень щодо коронавірусу вживати додаткових заходів, у тому числі – інформувати населення про симптоми туберкульозу і відстежувати контакти заражених осіб, надавати хворим якісні ліки, контролювати їх терапію.

Статистична інформація щодо захворюваності на туберкульоз населення Рівненської області, зокрема і у Вараському районі та м.Вараш

За повідомленням Рівненського обласного фтизіопульмонологічного медичного центру