Набули чинності нові норми для організації харчування в закладах освіти

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 № 305 "Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку" з 1 січня 2022 року змінено норми для організації харчування в закладах освіти.

Враховуючи нові норми постанови, відповідно до рішення виконавчого комітету Вараської міської ради від 16.12.2022 №403 (додаток) змінено вартість харчування в закладах освіти Вараської громади. Також внесено зміни до вікового розподілу учнів та вихованців під час організації харчування.

Отже, вартість харчування дітей у закладах дошкільної освіти Вараської міської територіальної громади на одну дитину в день на 2022 рік становить:

  • для дітей до чотирьох років до 50,25 грн;
  • для дітей з чотирьох до шести (семи) років до 60,80 грн;
  • для дітей до чотирьох років з непереносимістю глютену та лактози до 50,25 грн;
  • для дітей з чотирьох до шести (семи) років з непереносимістю глютену та лактози до 60,80 грн.

271750774 472661187804296 3864629712469121143 n

Вартість харчування дітей у закладах загальної середньої освіти Вараської міської територіальної громади на одну дитину в день на 2022 рік становить:

  • для дітей 1- 4 класів до 26,11 грн;
  • для дітей 5-8 класів до 30,73 грн;
  • для дітей 9-11 класів до 31,29 грн;
  • для дітей, які відвідують групу подовженого дня до 26,11 грн.

Також, у постанові №305 визначено, що енергетична цінність та калорійність їжі має відповідати загальним віковим потребам учнів, а планування кратності калорій у їжі залежить від режиму харчування.

Крім того: передбачено структуру харчування, що базується на рекомендаціях Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) щодо принципів здорового харчування, з урахуванням фізіологічних потреб дітей; установлено обмеження за продуктами, що містять сіль, цукор і жири; установлено перелік продуктів, які заборонено використовувати, зокрема снеки, м’ясні та рибні продукти промислового виробництва, каву, солодкі газовані напої; затверджено перелік продуктів, які мають бути в щоденному раціоні учнів: злакові, овочі, фрукти, ягоди та молочні продукти.

У всіх закладах загальної середньої та дошкільної освіти з 1 січня зобов’язані:

  • зменшити кількість цукру у 2 рази – до 7,5 грамів на один прийом їжі;
  • збільшити кількість фруктів до 100 грамів на один прийом їжі;
  • зменшити кількість хліба на 1 прийом їжі до 30-50 грамів;
  • збільшити кількість м’яса птиці так, щоб протягом п’ятиденного робочого тижня за одноразового харчування забезпечити дві порції м’яса по 70, 100 або 120 грамів кожна, залежно від віку дітей;
  • збільшити кількість молочних продуктів;
  • приблизно 75% продуктів у їдальнях мають бути рослинного походження: овочі, салати, злакові, фрукти та ягоди;
  • картоплю як окрему страву можна пропонувати не більше двох разів на тиждень у разі п’ятиденного перебування в школі;
  • надавати перевагу цільнозерновим хлібобулочним виробам із високим вмістом клітковини з додаванням висівок, насіння;
  • м’ясні страви (очищені від волокон курку, індичку, нежирну свинину, телятину) треба якомога частіше комбінувати з овочевими гарнірами чи салатами;
  • треба надавати перевагу продуктам із вищим вмістом харчових волокон (наприклад, обирати гречку замість рису);
  • у стравах можуть бути очищені горіхи або насіння (але це треба вказувати в меню, аби діти з харчовими алергіями знали про це);
  • передбачено, що сніданок, обід та вечеря мають містити по одній порції зернових продуктів або картоплі, овочів, фруктів, м’ясних чи рибних страв, молочних чи кисломолочних продуктів;
  • сіль можна використовувати тільки йодовану та лише для приготування їжі;
  • питна вода має бути доступна завжди під час їжі;

271759736 472661147804300 123098073318796243 n

Чого не має бути в меню

  • не можна відварювати овочі, щоб приготувати салати на наступний день;
  • насичені жири, зокрема вершкове масло, не мають становити понад 10% від загальної кількості калорій;
  • не дозволяється плавлений сир;
  • заборонено використовувати соуси та майонези, крім кетчупу з високим вмістом томатів;
  • сік можна пропонувати в обмеженій кількості й без додавання цукру та підсолоджувачів.

У шкільних буфетах заборонено продавати: