Важливо: внесіть свою земельну ділянку до Державного земельного кадастру

Відділ земельних ресурсів виконавчого комітету наголошує на важливості внесення відомостей про земельні ділянки до Державного земельного кадастру.

Працівники відділу рекомендують власникам і користувачам земельних ділянок усіх форм власності здійснити державну реєстрацію земельних ділянок з метою наповнення відповідними відомостями кадастр задля забезпечення належного захисту державою суб’єктів прав власності і господарювання. А також ефективної протидії протиправному позбавленню власників прав, створення умов для ведення бізнесу.

Що треба зробити?

  • Насамперед, вам треба перевірити на наявність земельної ділянки у Публічній кадастровій карті 
  • Якщо ви маєте документи на землю, оформлені до 2004 року, і не маєте кадастрового номеру, то вам необхідно звернутися до розробників і виготовити нову документацію.
  • Представникам юридичних осіб, підприємств, котрі мають у власності або користуються донині неоформленими земельними ділянками, необхідно їх оформити.

Як перевірити інформацію про ділянку?

Одним із найпростіших способів перевірки є наявність кадастрового номера земельної ділянки. За його допомогою на Публічній кадастровій карті можна простежити чи усе гаразд із ділянкою.

Наголосимо, що державні акти, якими було посвідчено право власності чи право постійного користування земельною ділянкою, видані до набрання чинності Закону України "Про Державний земельний кадастр", усі є дійсними, не залежно від наявності чи відсутності кадастрового номера (див. п.10 Прикінцевих та Перехідних положень цього закону). 

Для того, щоб перевірити онлайн чи зареєстрована земельна ділянка або провести пошук місцезнаходження іншої земельної ділянки за кадастровим номером, необхідно зробити наступні кроки:

1. Зайти на вебсайт “Публічна Кадастрова карта України”: http://map.land.gov.ua/kadastrova-karta

2. У верхньому вікні пошуку набрати кадастровий номер, зазначений на витязі із кадастру або державному акті.

3. За декілька секунд система продемонструє таку інформацію про земельну ділянку: місцезнаходження, цільове призначення та в чиїй власності перебуває дана ділянка (державна, комунальна, приватна).

Для того, щоб дізнатися прізвище власника земельної ділянки, потрібно зробити такі кроки:

1. Зайти на вебсайт: http://www.map.land.gov.ua/kadastrova-karta

2. Ввести кадастровий номер земельної ділянки або вибрати ділянку, відомості про яку Вас цікавлять та натиснути "Інформація про право власності та інші речові права".

3. Після цього Вам запропонують авторизуватись через Ваші банківські відомості BankID (наприклад Приват24) або через електронний цифровий підпис.

4. Після авторизації Ви матимете можливість отримувати інформацію про власників всіх земельних ділянок, які вас цікавлять.

Чому це важливо?

На сьогодні землі сільськогосподарського призначення зазнають неправомірних захоплень з боку рейдерів, а з найпоширеніших рейдерських тактик є незаконна зміна власника шляхом подання підроблених документів на земельні ділянки для проведення державної реєстрації прав. Це в першу чергу пов’язано із відсутністю відомостей про такі ділянки у кадастрі.
Основними причинами, які унеможливлять рейдерство – це законна реєстрація земельних ділянок в Державному земельному кадастрі. Тому, без допомоги громадян, органам Держгеокадастру не обійтися, адже без участі власників земельних ділянок, зареєструвати земельну ділянку державний кадастровий реєстратор не зможе.

До речі, останні самі мають бути зацікавлені в наявності відомостей про земельні ділянки у Державному земельному кадастрі та в їх коректності. Адже без цього, вчинення будь – яких цивільно – правових угод (продаж, дарування, спадкування, застава, здійснення поділу або об’єднання, здачі в оренду тощо) із землею – не можливе.

Varash landinfo

Про кадастровий номер

Кадастровий номер земельної ділянки є необхідним при укладанні будь-яких правочинів в сфері набуття права власності на земельну ділянку.

Якщо у власника чи землекористувача (орендаря) земельної ділянки наявний правовстановлюючий документ на землю старого зразку без присвоєння земельній ділянці кадастрового номеру, йому слід звернутися до землевпорядної організації-розробника документації із землеустрою та замовити виготовлення технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості).

Земельні ділянки, право власності (користування) на які виникло до 2004 року, вважаються сформованими. У разі, якщо відомості про зазначені земельні ділянки в електронному вигляді не внесені до Державного земельного кадастру і не відображені на публічній кадастровій карті, їх державна реєстрація з присвоєнням кадастрового номера здійснюється на підставі технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) за заявою їх власників (користувачів земельної ділянки державної чи комунальної власності).

Внесення інших змін до відомостей Державного земельного кадастру про ці земельні ділянки здійснюється після державної реєстрації земельних ділянок з отриманням кадастрового номера.

Якщо земельні ділянки право власності (користування), на які виникло з 2004 по 2011 роки і на які не були присвоєні кадастрові номери з різних причин не були внесені до Державного реєстру земель, присвоєння кадастрового номера здійснюється на підставі технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) за заявою їх власників (користувачів земельної ділянки державної чи комунальної власності), як це передбачено ст. 26 та 55 Закону України "Про землеустрій".

Хто розробляє документацію?

Розробниками документації із землеустрою є:

  • юридичні особи, що володіють необхідним технічним і технологічним забезпеченням та у складі яких працює за основним місцем роботи не менше двох сертифікованих інженерів-землевпорядників, які є відповідальними за якість робіт із землеустрою;
  • фізичні особи-підприємці, які володіють необхідним технічним і технологічним забезпеченням та є сертифікованими інженерами-землевпорядниками, відповідальними за якість робіт із землеустрою.

Після реєстрації земельної ділянки у Державному земельному кадастрі і отримання витягу з Державного земельного кадастру про земельну ділянку необхідно звернутись до державного реєстратора речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень для проведення державної реєстрації прав власності на земельну ділянку, яка зазначена в державному акті. За результатами державної реєстрації права власності в державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, на кожну земельну ділянку буде видано витяг з реєстру прав власності про реєстрацію права. Зазначені витяги разом з державним актом будуть засвідчувати право власності на земельні ділянки.

Виходячи вищевикладеного, та враховуючи підпункт 2 пункту 1 Указу Президента України від 22.07.2019 № 542/2019 "Про заходи щодо протидії рейдерству", наголошуємо на важливості внесення відомостей про земельні ділянки до Державного земельного кадастру та рекомендуємо власникам та користувачам земельних ділянок усіх форм власності здійснити державну реєстрацію земельних ділянок з метою наповнення відповідними відомостями Державний земельний кадастр для забезпечення належного захисту державою суб’єктів прав власності і господарювання, ефективної протидії протиправному позбавленню власників прав, створення умов для ведення бізнесу.

Хто проконсультує?

Отже, рекомендуємо власникам земельних ділянок приватної власності, землекористувачам, органам державної влади земель державної форми власності та органам місцевого самоврядування земель комунальної власності для захисту своїх прав на землю та для оперативного користування відомостями з різних потреб звернутися з документами із землеустрою до Центрів надання адміністративних послуг по місцю знаходження земельної ділянки (зверніть увагу, що у ЦНАП Вараської громади є віддалені робочі місця http://varash-rada.gov.ua/tsnap), для внесення відомостей про земельну ділянку до Державного земельного кадастру.

За додатковою інформацією ви можете звернутися до державного кадастрового реєстратора за телефоном 03636-2-40-31. Також проконсультують і працівники Відділу земельних ресурсів за номером телефону 067-990-20-31.

За матеріалами Відділу земельних ресурсів виконавчого комітету ВМР

Підписуйтеся на офіційну сторінку у мережі Facebook – до вашої уваги ексклюзивні відеотрансляції, обговорення матеріалів та подій, анонси заходів та ін. Долучайтеся!

Чат-бот Вараської громади! Telegram, Viber Приєднуйтесь!