Давайте зберігати першоцвіти!

Щороку на початку весни в Україні, у результаті незаконного збору та продажу, знищуються мільйони ранньоквітучих рослин – першоцвітів.

Однак сьогодні уже більша частина первоцвітів належить до категорії рідкісних і зникаючих рослин та занесені до Червоної книги: всі види сон-трави, тюльпан дібровний, шафран сітчастий, первоцвіт дрібний, проліска сибірська, горицвіт весняний та інші. Тому, продаж первоцвітів (як і купівля) несе в собі порушення Законів України "Про Червону книгу України" та "Про рослинний світ".

Державна екологічна інспекція Поліського округу попереджає, що за знищення першоцвітів законодавством України передбачено адміністративну відповідальність, вилучення незаконно здобутого та відшкодування винними збитків, завданих природі внаслідок незаконного зривання кожної рослини.

Важливо пам’ятати, що збереження первоцвітів залежить від свідомого ставлення до проблеми кожного з нас. Будьте свідомими і не губіть декоративні дикоростучі рослини лише задля примхи насолодитися їх запахом і красою. Кожен із нас повинен усвідомити, що перші весняні квіти відіграють важливу роль у житті лісу. Не зривайте первоцвіти та не купуйте їх!

Варто пам’ятати:

  • Рвати підсніжники, проліски, крокуси, сон-траву, тощо – не можна у жодному випадку;
  • Продаж первоцвітів – порушення закону;
  • Купуючи червонокнижні квіти, ви стаєте співучасником злочину;
  • Побачили, що хтось збирає чи продає первоцвіти, звертайтеся до поліції;
  • Подарували первоцвіт – зробіть зауваження;

Хочете помилуватися весняними квітами, відвідайте найближчий парк чи ліс, зробіть фото.

Підписуйтеся на офіційну сторінку у мережі Facebook – до вашої уваги ексклюзивні відеотрансляції, обговорення матеріалів та подій, анонси заходів та ін. Долучайтеся!

Чат-бот Вараської громади! Telegram, Viber Приєднуйтесь!