Щодо створення умов для забезпечення продовольчої безпеки в умовах воєнного стану

Закон №2145, який набрав чинності 07.04.2022 року вдосконалює окремі питання, пов’язані із спрощенням набуття прав користування на земельні ділянки сільськогосподарського призначення в умовах воєнного стану з метою їх раціонального використання у 2022 році для ведення товарного сільськогосподарського виробництва та забезпечення продовольчої безпеки України.

Закон встановлює наступні положення, що діятимуть під час дії правового режиму воєнного стану в Україні на територіях, на яких введений воєнний стан:

  • Забезпечення сталості існуючих орендних земельних відносин у 2022 році шляхом визнання поновленими на один рік без волевиявлення сторін договорів щодо земель сільськогосподарського призначення.
  • Надання органам місцевого самоврядування та виконавчої влади права передавати в оренду для ведення товарного сільськогосподарського виробництва строком до одного року земельні ділянки сільськогосподарського призначення, при чому розмір орендної плати не може перевищувати 8% нормативної грошової оцінки земельних ділянок, а для визначення розміру орендної плати застосовуватиметься середня нормативна грошова оцінка одиниці площі ріллі по області.
  • Встановлення жорстких обмежень щодо цільового використання земельних ділянок сільськогосподарського призначення орендарями, в тому числі щодо зміни складу угідь, передачі ділянки в суборенду, будівництва на ній будь-яких споруд.
  • Забезпечення гранично швидкої передачі у користування земельних ділянок завдяки укладенню договорів оренди землі лише в електронній формі та здійснення передачі в оренду земельних ділянок без проведення земельних торгів на визначених законом умовах. Такий однорічний договір оренди землі не можна буде поновлювати, укладати на новий строк і він припинятиметься із завершенням терміну, на який він був укладений.
  • З метою уникнення зловживань на час воєнного періоду забороняються: безоплатна передача земель державної, комунальної власності у приватну власність; формування земельних ділянок (крім тих, що передаються в оренду за цим Законом); земельні торги щодо продажу речових прав на земельні ділянки державної, комунальної власності сільськогосподарського призначення.
  • Для попередження негативних наслідків змін у забезпеченні аграрного сектору економіки трудовими ресурсами, зокрема, внаслідок мобілізації, внутрішнього переміщення громадян України та їх виїзду за кордон тощо, передбачається надати можливість користувачам земель сільськогосподарського призначення тимчасово строком до одного року передавати свої права землекористування іншим аграрним виробникам, які забезпечені необхідними матеріально-технічними, фінансовими та трудовими ресурсами.
  • Підписуйтеся на офіційну сторінку у мережі Facebook – до вашої уваги ексклюзивні відеотрансляції, обговорення матеріалів та подій, анонси заходів та ін. Долучайтеся!

    Чат-бот Вараської громади! Telegram, Viber Приєднуйтесь!