Про нову Методологію управління корупційними ризиками

Запобігання та протидія корупції у публічному секторі – одне з пріоритетних завдань органів публічної влади, особливо у воєнний час.

Важливою умовою для досягнення цього завдання є виявлення та усунення у діяльності органів влади вразливостей, що дозволяють вчиняти корупційні та/або пов’язані з корупцією правопорушення. Проведення якісної ідентифікації корупційних ризиків та вжиття необхідних заходів реагування потребує відповідного інструментарію.

Наказом Національного агентства з питань запобігання корупції від 28.12.2021 №830/21 "Щодо вдосконалення процесу управління корупційними ризиками" затверджено Методологію управління корупційними ризиками (далі – Методологія). Ознайомитись із Методологією можна за посиланням: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0219-22#n8

15800657

Методологію розроблено як універсальний документ із покроковою інструкцією (алгоритмом), у якому послідовно розкриті усі компоненти управління корупційними ризиками, зокрема підготовки антикорупційної програми, що випливають з міжнародних та національних стандартів управління ризиками.

Новелами Методології є:

1. Наголошення на важливості лідерської позиції керівника органу у впровадженні управління корупційними ризиками. Визначення ролі кожного з учасників цього процесу.

2. Подання процедури управління корупційними ризиками як цілісного та циклічного процесу.

3. Надання практичних інструментів для оцінювання корупційних ризиків:

  • примірного плану оцінювання ризиків та підготовки антикорупційної програми;
  • прикладів форм анкетування внутрішніх та зовнішніх зацікавлених сторін;
  • рекомендацій щодо документування зібраної інформації про середовище органу;
  • зразку реєстру ризиків.

4. Розмежування корупційного ризику від джерела корупційного ризику. Наведення класифікації джерел корупційних ризиків.

5. Визначення принципів, за якими мають розроблятися заходи з мінімізації корупційних ризиків.

6. Пояснення зв’язку оцінювання корупційних ризиків з підготовкою антикорупційної програми.

7. Встановлення вимоги до змісту антикорупційної програми, порядку її прийняття, процедур моніторингу, оцінки виконання та перегляду антикорупційної програми.

8. Пояснення процедури публічного обговорення антикорупційної програми.

Наказ Національного агентства з питань запобігання корупції від 28.12.2021 №830/21 "Щодо вдосконалення процесу управління корупційними ризиками" набирає чинності 04.06.2022.

Інформацію підготовлено Відділом персоналу ВК ВМР за матеріалами Національного агентства з питань запобігання корупції