З 11 липня в Україні заборонять курити електронні сигарети в громадських місцях

В Україні з 11 липня 2022 року буде заборонено куріння пристроїв для нагрівання тютюну у громадських місцях на рівні із сигаретами, електронними сигаретами та кальянами.

Закон України № 1978-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну» був ухвалений Верховною Радою 16 грудня 2021 року.

Так, згідно з законом з 11 липня в Україні забороняється куріння, вживання та використання тютюнових виробів, предметів, пов’язаних з їх вживанням, трав’яних виробів для куріння, електронних сигарет, пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, кальянів у приміщеннях та на території навчальних закладів, закладів охорони здоров’я, спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд, у приміщеннях закладів харчування, культурного призначення, готелів та аналогічних засобів розміщеннях громадян, гуртожитках, приміщеннях підприємств, установ та організацій усіх форм власності, органів державної влади та місцевого самоврядування. 

Також заборона поширюється на приміщення аеропортів, дитячі майданчики, вокзали та станції, зупинки громадського транспорту, місця загального користування у житлових будинках, підземні переходи, ліфти, таксофони, у транспорті загального користування та таксі.

Дизайн без назви копія 2
Для закладів ресторанного господарства за розміщення попільничок, кальяну чи куріння передбачено штраф 3000 гривень, у разі повторного порушення — 15 тисяч гривень, для інших суб’єктів господарювання — 1000 гривень, у разі повторного порушення — 10 тисяч гривень.
Серед іншого, закон передбачає запровадження комбінованого медичного попередження (текстове та графічне попередження) на пачках тютюнових виробів та збільшення розміру попереджень про шкоду куріння з 50% до 65% від площі пачки. Попередження будуть містити реалістичні зображення хвороб, викликаних курінням, та щорічно оновлюватися.
Окрім цього змінами забороняється реклама, стимулювання продажу та спонсорство пристроїв для споживання тютюнових виробів без їх згоряння, запроваджуються вимоги до маркування, забороняється використання смако-ароматичних добавок (фруктові, ягідні), які вводять споживачів в оману.

 

Підписуйтеся на офіційну сторінку у мережі Facebook – до вашої уваги ексклюзивні відеотрансляції, обговорення матеріалів та подій, анонси заходів та ін. Долучайтеся!

Чат-бот Вараської громади! Telegram, Viber Приєднуйтесь!