Рада оборони області затвердила Порядок проведення масових заходів на період дії воєнного стану

Рада оборони Рівненскої області затвердила порядок, відповідно до якого можна проводити масові заходи під час дії воєнного стану. 

Із текстом даного Порядку можна ознайомитися нижче та за посиланням.

 

ПОРЯДОК

проведення масових заходів на території Рівненської області
в умовах правового режиму воєнного стану

 

І. Загальні положення

Відповідно до пункту 3 Указу Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 "Про введення воєнного стану в Україні" (зі змінами), у зв'язку із введенням в Україні воєнного стану тимчасово, на період дії правового режиму воєнного стану, можуть обмежуватися конституційні права і свободи людини і громадянина, передбачені статтями 30 – 34, 38, 39, 41 – 44, 53 Конституції України, а також вводитися тимчасові обмеження прав і законних інтересів юридичних осіб в межах та обсязі, що необхідні для забезпечення можливості запровадження та здійснення заходів правового режиму воєнного стану, які передбачені частиною першою статті 8 Закону України "Про правовий режим воєнного стану".

Згідно зі статтею 8 Закону України "Про правовий режим воєнного стану" військове командування разом із військовими адміністраціями (у разі їх утворення) можуть самостійно або із залученням органів виконавчої влади, Ради міністрів Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування запроваджувати та здійснювати в межах тимчасових обмежень конституційних прав і свобод людини і громадянина, а також прав і законних інтересів юридичних осіб, передбачених указом Президента України про введення воєнного стану, у тому числі забороняти проведення мирних зборів, мітингів, походів і демонстрацій, інших масових заходів (підпункт 8 пункту 1).

Стаття 19 вищезазначеного Закону наголошує, що в умовах правового режиму воєнного стану забороняється проведення страйків, масових зібрань та акцій.

 

ІІ. Вимоги до організації проведення масових заходів

На підставі Законів України "Про правовий режим воєнного стану", "Про місцеві державні адміністрації", "Про затвердження Указу Президента України "Про введення воєнного стану в Україні", "Про затвердження Указу Президента України "Про продовження строку дії воєнного стану в Україні", Указів Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 "Про введення воєнного стану в Україні" (зі змінами), від 24 лютого 2022 року № 68/2022 "Про утворення військових адміністрацій", від 15 травня 2022 року № 341/2022 "Про продовження строку дії воєнного стану в Україні" та з метою забезпечення публічної безпеки та громадського порядку на території Рівненської області установити:

1. Проведення мирних зборів, мітингів, походів і демонстрацій, інших спортивних, освітніх, культурно-просвітницьких, релігійних, розважальних та видовищних масових заходів в умовах воєнного стану (далі - заходи) на території Рівненської області можливе лише за виключенням обставин і тільки за умови їх письмового погодження з виконавчими органами міських, селищних та сільських рад не пізніше ніж за п’ять робочих днів до дня проведення заходу.

2. Організатор мирного зібрання письмово повідомляє про наміри щодо проведення мирного зібрання відповідний орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування.

Повідомлення про проведення мирного зібрання подається виконавчому органу сільської, селищної, міської ради, якщо мирне зібрання заплановано провести на території відповідного села, селища чи міста.

У разі якщо мирне зібрання планується провести  за маршрутом, що пролягає по території кількох сіль, селищ, міст, районів, організатор заходів подає письмове повідомлення про його проведення відповідно до кожної районної військової (державної) адміністрації.

У повідомлені про проведення мирного зібрання зазначається інформація про:

  • дату проведення, час початку та тривалість мирного зібрання;
  • мету проведення мирного зібрання;
  • місце або маршрут проведення мирного зібрання;
  • очікувану кількість учасників мирного зібрання;
  • прізвище, ім’я, по батькові особи, яка є організатором мирного зібрання, та відповідальної особу за його проведення, або представника юридичної особи, громадського об’єднання, організації тощо, що є організатором мирного зібрання, адресу, номери телефонів та адресу електронної пошти за наявності. Якщо організатором мирного зібрання є юридична особа, громадське об’єднання тощо – повідомляється найменування, місцезнаходження, ідентифікаційний код в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців;
  • намір організатора щодо встановлення на місці проведення мирного зібрання тимчасових споруд, використання звукопідсилювальної техніки та дотримання заходів світломаскування.

3. Виконавчі органи міських, селищних та сільських рад невідкладно здійснюють реєстрацію повідомлення про проведення мирного зібрання із зазначенням дати  та часу його надходження та виносять відповідне рішення.

4. Районні військові адміністрації, виконавчі органи міських, селищних та сільських рад невідкладно після отримання повідомлення про проведення мирного зібрання інформують Рівненську обласну військову адміністрацію та місцеві органи Національної поліції України, Державної служби України з надзвичайних ситуацій про всі погоджені заходи, їх мету, дату, місце проведення та орієнтовну кількість учасників заходу не пізніше ніж за одну добу до проведення заходу.

5. Кількість осіб, які беруть участь у заходах, не повинна перевищувати розрахунок місткості найбільшої захисної споруди (найпростішого укриття), розташованої у прямій доступності від місця проведення заходу та погодженої з органами місцевого самоврядування.

ІІІ. Відповідальність організаторів проведення заходів

Організатори заходів несуть відповідальність за безпеку присутніх на заході та повинні забезпечити:

  • негайне припинення проведення масового заходу під час оголошення сигналу "ПОВІТРЯНА ТРИВОГА", сповіщення про це його учасників та організацію їх евакуації згідно із заздалегідь розробленою та наочно розміщеною схемою і показниками, повідомивши їм місцезнаходження найближчої захисної споруди цивільного захисту (найпростішого укриття);
  • дотримання громадського порядку учасниками масового заходу;
  • наявність засобів першої медичної допомоги;
  • обов’язкове дотримання Правил пожежної безпеки в Україні, затверджених наказом Міністерства внутрішніх справ України від 30 грудня 2014 року № 1417, зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 05 березня 2015 року за № 252/26697;
  • залучення пожежно-рятувальних підрозділів для забезпечення пожежної безпеки під час проведення заходів відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 26 жовтня 2011 року № 1102 "Деякі питання надання платних послуг підрозділами Державної служби з надзвичайних ситуацій".

 

IV. Інше

1. Начальникам районних військових адміністрацій, міським, селищним та сільським головам спільно з підрозділами Головного управління Національної поліції в Рівненській області забезпечити належний контроль за виконанням вимог цього Порядку на відповідній території під час організації заходів та забезпеченням публічної безпеки та порядку під час їх проведення.

2. Департаменту цифрової трансформації та суспільних комунікацій Рівненської обласної державної адміністрації забезпечити оприлюднення цього Порядку в засобах масової інформації та на офіційних ресурсах Рівненської обласної військової адміністрації.

Підписуйтеся на офіційну сторінку у мережі Facebook – до вашої уваги ексклюзивні відеотрансляції, обговорення матеріалів та подій, анонси заходів та ін.

Долучайтеся до акаунту в Instagram! Telegram-канал Вараської громади!