Інформація про намір здійснити зміну тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення

Комунальне підприємство "Вараштепловодоканал" Вараської міської ради на виконання пункту 2 розділу ІІ Порядку інформування споживачів про намір зміни цін/тарифів на комунальні послуги з обґрунтуванням такої необхідності, затвердженого Наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 05 червня 2018 року № 130, інформує споживачів про намір встановити тарифи на послуги централізованого водопостачання та централізованого водовідведення на 2023 рік.

Розрахунки тарифів проведено відповідно до постанови Кабінету Міністрів України  від 01.06.2011 №869 "Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на житлово-комунальні послуги" (зі змінами).

Актуальність перегляду встановлених тарифів обумовлена наступними об’єктивними причинами:

  • зростанням ціни та тарифів на електроенергію, паливо-мастильні матеріали, реагентів, вартості матеріальних ресурсів та послуги сторонніх організацій;
  • зростанням прожиткового мінімуму для працездатних осіб та рівня мінімальної заробітної плати, зміною галузевих коефіцієнтів.

У зв’язку з цим діючі на підприємстві  тарифи на послуги централізованого водопостачання та централізованого водовідведення не відшкодовують витрати на надання цих послуг, що не дає можливості підприємству дотримуватись вимог Галузевої угоди та інших законодавчих актів у сфері оплати праці, вчасно розраховуватись з бюджетом по податкових платежах і оплачувати за спожиту електроенергію та одночасно забезпечувати місто якісними та у повному обсязі послугами з централізованого водопостачання та водовідведення.

Розрахунок планових витрат, що включаються до повної собівартості централізованого водопостачання та централізованого водовідведення 

Планування витрат КП "Вараштепловодоканал" ВМР  здійснено із застосуванням нормативного методу на підставі державних і галузевих нормативів використання матеріальних та паливно-енергетичних ресурсів, норм з оплати праці, нормативів витрат з управління та обслуговування виробництва, з урахуванням фактичних даних , техніко-економічних розрахунків, з урахуванням ставок податків, зборів, цін на матеріальні ресурси та послуги на плановий період.

Витрати, об'єктивне нормування яких неможливе, сплановано з урахуванням економічно обґрунтованих витрат за попередній рік, на підставі діючих на підприємстві договорів та кошторисів.

Витрати на електроенергію збільшилися на  87% завдяки суттєвим змінам цін на ринку енергоносіїв, які  мають постійний характер та не залежать від господарської діяльності підприємства. При  цьому заплановані фізичні обсяги (кВт) використання електричної енергії розраховані виходячи з обсягів подачі води, пропускання стічних вод, їх очищення, затверджених норм питомих витрат паливно-енергетичних ресурсів.

Матеріальні витрати зросли за рахунок збільшення ціни на реактиви, реагенти, спецодяг, запчастини, матеріали  та інші матеріальні ресурси.

Потреба в реагентах  визначалася відповідно до технологічного регламенту, технологічних схем очищення, що застосовуються на підприємстві , фактичних витрат реагентів у 2021 році виходячи з планового підйому обсягу води. Ціна на реагенти взята згідно договорів на 2022 рік.

Розрахунок витрат палива на роботу обладнання виконаний на основі норм та потреб в паливно-мастильних матеріалах по кожному виду послуги окремо. У розрахунку брались до уваги: норми використання паливно-мастильних матеріалів, періодичність заміни мастила, вид палива, тип обладнання та його характеристики. Ці витрати були сформовані виходячи з норм використання паливно-мастильних матеріалів для різних типів обладнання. Зростання витрат пов`язано з збільшенням вартості ПММ в 2022 р. – 76%

Розрахунок витрат на оплату праці  розрахований відповідно до Закону України про працю, Закону «Про Державний бюджет України», відповідно змін і доповнень до Галузевої угоди з 01.06.2021р та для забезпечення гарантій оплати праці на підприємстві  виходячи із прожиткового мінімуму для працездатних осіб та мінімальної заробітної плати.

Розрахунок амортизаційних відрахувань основних виробничих засобів, інших необоротних матеріальних і нематеріальних активів виробничого призначення  здійснюється відповідно до Податкового кодексу України.

Плановий тариф з ПДВ становить:

  • на централізоване водопостачання (для всіх категорій споживачів) – 35,20 грн. за 1 м. куб.
  • на централізоване водовідведення (для всіх категорій споживачів)– 28,13  грн. за 1 м. куб.
  •  на централізоване водовідведення (для суб’єктів господарювання у сфері централізованого водовідведення (ВП РАЄС)) – 15,53  грн. за 1 м. куб.

Порівняльний аналіз діючих тарифів з плановими на 1 куб.м. централізованого водопостачання та централізованого водовідведення.

Назва послуги

Діючий

тариф

(з ПДВ )

Плановий тариф       на 2023 рік      

(з ПДВ )

Рівень підвищення тарифів

грн.

грн.

грн.

%

Централізоване водопостачання

27,56

35,2

+7,64

27

Централізоване водовідведення

23,45

28,13

+4,68

20

Пропозиції та зауваження від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань відповідно до наказу Мінрегіонбуду № 130 від 05.06.2018 року із змінами,  приймаються протягом 7 календарних днів з дня опублікування цього повідомлення на офіційному веб-сайті Вараської міської ради на електронну адресу підприємства kuzn_mkp@ukr.net