Щодо отримання компенсаційних виплат особам, які надають соціальні послуги у 2023 році

З 1 січня 2023 року компенсація фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі здійснюватимуться лише відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 23 вересня 2020 року № 859 "Деякі питання призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі".

До 31 грудня 2022 року Урядом установлено перехідний період для осіб, які отримують такі щомісячні компенсаційні виплати:

  • непрацюючій працездатній особі, яка доглядає за особою з інвалідністю I групи, а також за особою, яка досягла 80-річного віку (постанова Кабінету Міністрів від 26.07.1996 № 832, зі змінами);
  • фізичним особам, які надають соціальні послуги (постанова Кабінету Міністрів України від 29.04.2004 № 558).

Отримувачі вищезгаданих компенсаційних виплат мають звернутися до Департаменту соціального захисту та гідності виконавчого комітету Вараської міської ради за місцем проживання та подати необхідний пакет документів.

Отже, компенсація призначається фізичній особі, яка надає соціальні послуги з догляду без провадження підприємницької діяльності на непрофесійній основі, особам із числа членів своєї сім’ї, які спільно з нею проживають та пов’язані спільним побутом.

Розмір компенсації обчислюється як різниця між прожитковим мінімумом на одну особу в розрахунку на місяць, установленим законом на 1 січня календарного року, в якому надаються соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі, та середньомісячним сукупним доходом фізичної особи, яка надає соціальні послуги, за один квартал, який передує місяцю, що є попереднім до місяця звернення із заявою про згоду надавати соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі.
Компенсація призначається на 12 місяців і виплачується щомісяця.

Фізична особа, яка надає соціальні послуги, отримує тільки одну компенсацію незалежно від кількості осіб, за якими вона доглядає.

Підписуйтеся на офіційну сторінку у мережі Facebook – до вашої уваги ексклюзивні відеотрансляції, обговорення матеріалів та подій, анонси заходів та ін.

Долучайтеся до акаунту в Instagram! Telegram-канал Вараської громади!