Будівля клубу у с.Сопачів підлягає поверненню Вараській міській раді

Вараська міська рада одержала лист Вараської окружної прокуратури за підписом заступника керівника Олександра Лиса (вх.№44-3110-33-04-23 від 13 січня 2023 р.).

У документі мовиться, що Вараською окружною прокуратурою встановлено факт порушення вимог законодавства під час продажу нежитлового приміщення (будівлі клубу), яка розташована по вул. Івана Гузоватого 7, с. Сопачів, Вараського р-ну, Рівненської обл.

Так, 5 квітня 2017 р. між Сопачівською сільською радою Володимирецького району Рівненської області (орендодавець) та Фізичною особою – підприємцем Нестерчуком Романом Юрійовичем (орендар) укладено договір оренди, за яким орендодавець, на підставі рішення Сопачівської сільської ради Володимирецького району Рівненської області від 05.04.2017 №512, надає орендарю в строкове платне користування нежитлове приміщення (будівлю клубу) площею 873,3 кв.м. Договір укладено строком на 5 років.

Перед укладенням договору оренди, відповідно до вимог ст.11 Закону України "Про оренду державного та комунального майна", за замовленням Сопачівської сільської ради, ФОП Маменком В.Л. проведено оцінку нежитлового приміщення (будівлі клубу).

Відповідно до звіту про оцінку майна (будівлі клубу), вартість об’єкту нерухомого майна станом на 11.11.2016 становить 302 300 грн.

У подальшому, на підставі заяви Нестерчука Р.Ю., Сопачівською сільською радою прийнято рішення №545 від 04.07.2017 "Про надання згоди на проведення невід’ємних поліпшень ФОП Нестерчуку Р.Ю.".

Вказаним рішенням в становлено, що компенсація вартості здійснених у майбутньому невід’ємних поліпшень будівлі клубу, буде зарахована під час приватизації. Рішенням Сопачівської сільської ради №580 від 08.08.2017 підприємцю погоджено кошторисну документацію щодо поточного ремонту частини приміщення будівлі клубу.

Із метою проведення ремонтних робіт підприємцем 19 жовтня 2017 р. укладено договір №191/017 про проведення поточного ремонту частини приміщення будівлі клубу з ФОП Сиротюком В.О. Згідно довідки про вартість виконаних будівельних робіт загальні витрати, за вказаним договором, ФОП Нестерчука Р.Ю. складають 215 739 грн.

За замовленням Сопачівської сільської ради, ФОП Маменком В.Л., у 2017 році проведено повторну незалежну оцінку по визначенню ринкової (оціночної) вартості нежитлового приміщення (будівлі клубу) для відчуження конкурентним способом. Відповідно до звіту про оцінку майна, вартість будівлі клубу станом на 22 грудня 2017 р. становить 371 100 грн.

Рішенням Сопачівської сільської ради №639 від 05.02.2018 "Про включення до переліку об’єктів комунальної власності Сопачівської сільської ради на 2018 рік", будівлю клубу, яка розташована по вул. Івана Гузоватого 7, с. Сопачів включено до переліку об’єктів комунальної власності, що підлягають приватизації на території Сопачівської сільської ради на 2017-2018 роки.

На підставі рішення Сопачівської сільської ради №651 від 13.04.2018, 11 травня 2018 р. між Сопачівською сільською радою в особі голови Сніжко Г.А. та ФОП Нестерчуком Р.Ю. укладено договір купівлі-продажу будівлі клубу. Ціна продажу, за договором, становить 155 261 грн.

[…] Оцінка майна – нежитлового приміщення (будівлі клубу), яка розташована по вул. Івана Гузоватого 7, с. Сопачів, Вараського р-ну, Рівненської області, в супереч ч. 2 ст. 9 Закону України "Про приватизацію невеликих державних підприємств (малу приватизацію)", Порядку оцінки орендованого нерухомого майна, що містить невід’ємні поліпшення, здійсненні за час його оренди, під час приватизації затвердженого наказом Фонду державного майна України №377 від 27.02.2004, відповідно до Методики оцінки майна затвердженої Постановою КМУ №1891 від 10.12.2003, не проводилась та була довільно визначена, як різниця між вартістю будівлі клубу встановленою в звіті про оцінку майна "будівлі клубу" від 22.12.2017 та загальними витратами понесеними ФОП Нестерчуком Р.Ю. за договором №191/017 про проведення поточного ремонту частини приміщення будівлі клубу.

Окрім цього, слід зазначити, що відповідно до ч.1 ст.18-1 Закону України "Про оренду державного та комунального майна", поточний ремонт майна, переданого в оренду, проводиться орендарем за його рахунок, якщо інше не встановлено договором. Підпунктом "д" пункту 5.2 договору оренди укладеного 05.04.2017 між Сопачівською сільською радою та ФОП Нестерчуком Р.Ю. передбачено обов’язок орендаря своєчасно здійснювати за власний рахунок профілактичне обслуговування, капітальний та поточний ремонт майна, що орендується.

Таким чином, вартість поточного ремонту у даному випадку взагалі не відшкодовується та покладається на орендаря. Отже, рішення Сопачівської сільської ради від 13.04.2018 №651 "Про продаж об’єкту (приватизація шляхом викупу) комунальної власності Сопачівської сільської ради" прийнято з порушенням вимог законодавства.

Поряд з цим, враховуючи те, що на підставі спірного рішення органу місцевого самоврядування, яке суперечить вимогам закону, між Сопачівською сільською радою в особі голови Сніжко Г.А. та ФОП Нестерчуком Р.Ю. укладено договір купівлі-продажу нежитлового приміщення (будівлі клубу), то вказаний договір, як наслідок, також підлягає визнанню недійсним.

[…] Відповідно до рішення Вараської міської ради № 46 від 15.12.2020 "Про початок реорганізації Сопачівської сільської ради шляхом приєднання до Вараської міської ради", розпочато процедуру реорганізації Сопачівської сільської ради шляхом приєднання її до Вараської міської ради. Згідно з п.2 вищевказаного рішення Вараська міська рада є правонаступником усього майна, прав та обов’язків Сопачівської сільської ради.

[…] Таким чином, одержане фізичною особою-підприємцем Нестерчуком Р.Ю. в приватну власність нежитлове приміщення (будівля клубу), яке розташована по вул. Івана Гузоватого 7, с. Сопачів, підлягає поверненню Вараській міській раді Рівненської області.

Підписуйтеся на офіційну сторінку у мережі Facebook – до вашої уваги ексклюзивні відеотрансляції, обговорення матеріалів та подій, анонси заходів та ін.

Долучайтеся до акаунту в Instagram! Telegram-канал Вараської громади!