Спалювання сухої рослинності у військовий час може бути прирівняне до диверсії

Із першими весняними днями розпочинається весняно-літній пожежонебезпечний період, різко збільшується кількість пожеж на відкритих територіях. 

Шкода від самовільного й неконтрольованого спалювання рослинних залишків становить велику небезпеку. Самовільне спалювання листя та сухої трави становить загрозу для людського здоров’я, адже листя, що тліє без доступу кисню, виділяє хімічні сполуки, здатні викликати у людини різні захворювання, зокрема рак.

Випалювання рослинності також призводить до руйнації ґрунтового покриву та його збідніння. Вогонь знищує насіння й коріння трав’янистих рослин, пошкоджує нижні частини дерев і кущів та верхні частини їхнього коріння, погіршує якість ґрунтів, що призводить до зниження урожайності. При стихійному спалюванні трави вогонь може охопити великі території та спричинити знищення диких рослин і тварин. Крім того, існує загроза лісових пожеж і займання житлових будинків, а також короткого замикання, якщо поблизу проходять високовольтні лінії електропередачі.

Спалювання сухої рослинності у воєнний час може бути прирівняне до диверсійної роботи, що спрямована на обмеження огляду місцевості бійцями ЗСУ та територіальної оборони, подання світлових сигналів збройним силам РФ.

Через халатність та недбалість під час випалювання сухої трави одним громадянином, можуть страждати цілі населені пункти. Тож будьмо свідомими та при виявленні особи, яка підпалює суху траву, стерню чи очерет негайно повідомляйте правоохоронні органи за номером 102 або місцеву владу. Такі люди повинні нести за свої дії відповідальність. Бо у такий складний час, в умовах воєнного стану свідомо нищити навколишнє природне середовище – це злочин!

Буде проведено рейдове відпрацювання! Метою подібних рейдів є не лише нагадування про небезпеку та шкоду внаслідок випалювання сухої рослинності та листя, а й роз’яснення наслідків таких дій, які передбачені статтею 77-1 КУпАП. Дана стаття забороняє випалювання рослинності або її залишків.

Санкція статті передбачає штраф на громадян від 3060 до 6120 грн. А ті самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду від 6120 до 12240 грн.

Закликаємо усіх повідомити сусідів, близьких, знайомих про можливі страшні наслідки підпалів сухої рослинності. Не мовчіть, не покривайте злочинців! Україна починається з кожного з нас!

 Відділ екологічного контролю управління безпеки та внутрішнього контролю виконавчого комітету Вараської міської ради.

 

Підписуйтеся на офіційну сторінку у мережі Facebook – до вашої уваги ексклюзивні відеотрансляції, обговорення матеріалів та подій, анонси заходів та ін.

Долучайтеся до акаунту в Instagram! Telegram-канал Вараської громади!