У Вараській громаді розпочалась нерестова заборона на вилов риби

1 квітня у Вараській громаді розпочалась нерестова заборона на лов риби та інших водних біоресурсів.

Нерест – це особливий та вкрай важливий період в житті водних біоресурсів, це період їх відтворення. Потужний природний інстинкт нересту стає у риб головним, він приглушує рефлекси самозбереження. В цей час риба може стати легкою здобиччю для браконьєрів.
Тому для збереження рибних запасів, щороку вводиться нерестова заборона, так Рівненським рибоохоронним патрулем було видано відповідний наказ від 27 березня 2023 року № 17-ОД «Про затвердження періоду нересту водних біоресурсів та меж нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах, підконтрольних Рівненському рибоохоронному патрулю на 2023 рік.

Забороняється займатися риболовлею на водних об’єктах на водних об’єктах Рівненщини:

  •  з 1 квітня по 20 травня – на річках області та їх кореневих водах;
  •  з 1 квітня по 10 червня – на озерах, водосховищах;
  • з 1 квітня по 30 червня – в придаткових водах річок.

За недотримання норм передбачена адмінвідповідальність – штраф від 34 до 680 грн.
За незаконне зайняття рибним промислом, що завдало істотну шкоду – штраф від 1 700 до 3 400 грн або обмеження волі до 3 років.
Відповідно до нових Правил любительського та спортивного рибальства, під час нересту дозволяється виключно любительське рибальство гачковими знаряддями (добування) вилову з кількістю гачків не більше двох на рибалку або спінінгом з однією штучною приманкою.
Рибалити можна з берега поза межами нерестовищ (межі визначені у наказі). Забороняється здійснювати вилов будь якими інишими знаряддями або засобами лову.
Також заборонено пересування всіх транспортних засобів чи моторних суден у заборонених місцях, у період нересту, на нерестовищах (за винятком установлених суднових ходів), за винятком суден, які використовуються органами рибоохорони та іншими уповноваженими органами державної влади.
Закликаємо суворо дотримуватись встановлених норм законодавства особливо під час нересту. Адже на скільки вдало пройде нерест від того й буде залежати кількісне та видове біорізноманіття водних біоресурсів в наших водоймах.

Про порушення просимо повідомляти на «гарячі лінії»:

Рівненського рибоохоронного патруля: (067) 540-53-90;

ДЕРЖРИБАГЕНТСТВА: 0 (800) 50-52-50;

Державної екологічної інспекції Поліського округу: 098-429-86-90; (0362) 67-14-51.

Відділ екологічного контролю управління безпеки та внутрішнього контролю ВК ВМР

Підписуйтеся на офіційну сторінку у мережі Facebook – до вашої уваги ексклюзивні відеотрансляції, обговорення матеріалів та подій, анонси заходів та ін.

Долучайтеся до акаунту в Instagram! Telegram-канал Вараської громади!