Які квіти обрати на цвинтар для поминальних днів?

Вже багато років в Україні точиться дискусія, які квіти нести на цвинтар в поминальні дні: живі чи штучні, виготовлені з пластику.

Які квіти нести на цвинтар в поминальні дні?

Екологи наголошують, що під дією кліматичних факторів, в процесі розкладу пластик виділяє отруту в атмосферу. Старі пластикові квіти викидають на сміттєзвалище, де вони пролежують тривалий час. Спалення таких квітів забруднює повітря токсинами і тим ми дихаємо. Це пряма загроза здоров’ю, особливо такі викиди сприяють виникненню онкологічних захворювань. Закопувати їх теж немає сенсу, бо вони не гниють, штучний пластик розкладається у землі до 200 років. Знову ж таки, це шкода довкіллю і тим, хто ще живий. Зрештою, у сьогоднішні важкі економічні часи навряд чи логічно витрачати чималу суму на квіти, котрі згодом стануть сміттям. До того ж, пластикові вироби шкодять екології ще з етапу виготовлення сировини для них, для якої використовують нафтопродукти.

IMG 9948 scaled

Насамперед найбільш доречним для померлих є молитва, а також живі квіти – символ вічного життя. Охайний вигляд могил та живі квіти і рослини, композиції з живої хвої, прикрашені сухими плодами, сухими квітами та рослинами, які виглядають ефектно і не несуть ніякої шкоди довкіллю.

Пластикові вінки і квіти не мають нічого спільного з виявом християнської віри, це традиція, що поширилася у радянські часи. В європейських країнах штучні квіти заборонено приносити на кладовище. Прийнято нести лише живі квіти.

Пам'ятаймо про відповідальність перед наступними поколіннями, нашими дітьми та онуками за стан навколишнього середовища і несімо відповідальність за свої рішення щодня. Екосистема України в результаті російської агресії зазнала дуже великих збитків, не додаваймо своїми безвідповідальними діями їй ще більшої шкоди. 

Вшановуючи пам'ять про померлих, думаймо про живих.

Відділ екологічного контролю управління безпеки та внутрішнього контролю ВК ВМР

Підписуйтеся на офіційну сторінку у мережі Facebook – до вашої уваги ексклюзивні відеотрансляції, обговорення матеріалів та подій, анонси заходів та ін.

Долучайтеся до акаунту в Instagram! Telegram-канал Вараської громади!