Як вберегтися від кору

Кір – одне з найбільш заразних інфекційних захворювань відомих у світі, яке передається повітряно-крапельним шляхом.

Хвора людина виділяє в навколишнє середовище вірус кору з останніх двох днів інкубаційного періоду до 4-го дня висипання. Не щеплені залишаються сприйнятливими до кору протягом усього життя і можуть захворіти в будь-якому віці. До масової вакцинації проти кору хворіли практично всі діти до 16 років.

Вакцинація істотно знижує захворюваність, але не виключає можливості захворювання нею в старших вікових групах, що пов'язано зі зниженням специфічного імунітету через 10-15 років після вакцинації. Для більш ефективної профілактики кору необхідна імунізація 94-97% дітей до 6-річного віку.

Дане захворювання супроводжується тяжкою лихоманкою, висипанням та симптомами подібними до грипу. Кір може призвести до втрати слуху, запалення легенів, ушкоджень мозку або навіть смерті.

Збудник поширюється дуже швидко та легко, при цьому діти, які не були вакциновані, захворіють в першу чергу. Доведено, що вірус може перебувати в повітрі (зберігаючи здатність інфікувати) впродовж 2 годин після того, як особа залишила приміщення.

Спалахи цього захворювання мають циклічний характер і відбуваються в Україні кожних 4-5 років. Так, як попередній спалах кору тривав у нас у 2017-2019 роках, новий, на жаль, є невідворотним. Головна причина цього – недостатнє охоплення щепленнями. Незважаючи на те, що перед пандемією COVID-19 рівень вакцинації в Україні зростав, під час пандемії ковіду він почав знову падати.

У Рівненській області в цьому році уже зареєстровано 2 випадки кору, а саме у Радивилівському районі, це були перші випадки в Україні у поточному році, після того зареєстровані випадки на Тернопільській області, тобто кір набирає обертів.

На жаль, зустрічаються випадки коли дітей не щеплюють через відмову батьків. Батьки вважають, що щеплення може нашкодити здоров’ю дитини. Ця думка хибна. Безпечніше отримати планові щеплення відповідно до Календаря щеплень і якомога швидше надолужити щеплення, якщо пропустили планову вакцинацію, ніж перехворіти на кір і чекати тяжких наслідків.

Спеціального лікування від кору нема. Найкращий захист – вакцинація. В Україні є комплексна вакцина від кору, паротиту і краснухи (КПК). Вона безпечна, ефективна і забезпечує тривалий захист. Для найкращого захисту дитина має отримати дві дози КПК-вакцини.

Пам'ятаємо Ваше здоров’я у ваших руках.

Лікар епідеміолог ВРВ ДУ "Рівненський ОЦКПХ МОЗ" Наталія Панченко

Підписуйтеся на офіційну сторінку у мережі Facebook – до вашої уваги ексклюзивні відеотрансляції, обговорення матеріалів та подій, анонси заходів та ін.

Долучайтеся до акаунту в Instagram! Telegram-канал Вараської громади!