Про необхідність проведення періодичного очищення та дезінфекції колодязів
Рекомендації населенню щодо необхідності проведення періодичного очищення та дезінфекції колодязів.
Вживання якісної води для пиття є однією з найважливіших запорук збереження здоров’я людини і її довголіття. Але потрібно пам’ятати, що вода може бути одним із факторів передачі небезпечних інфекційних захворювань, в першу чергу кишкових.
Найбільш поширеним джерелом питного водопостачання є підземні ґрунтові води, які потрапляють до населення найчастіше через шахтні колодязі.
Інфікування ґрунтової води може відбутися як в ґрунтовому потоці, так і в шахтних колодязях при потраплянні до них виділень хворих і бактеріоносіїв різними шляхами, а саме: при просочуванні в ґрунтову воду господарсько-фекальних стічних вод, побутових вод, при потраплянні в колодязі трупів гризунів.
Колодязна вода, що використовується для господарсько-питних потреб, повинна бути епідемічно-безпечною (не містити бактеріального забруднення), не шкідливою за хімічним складом та приємною за органолептичними (смаковими) властивостями.
Дезінфекцію колодязів необхідно проводити за епідемічними показаннями, а саме: при встановленні бактеріального забруднення води, при виникненні надзвичайних ситуацій (повеней, затопленні територій, в результаті сильних злив), а також з профілактичною метою. Знезараження води у колодязях, проводиться передбаченими для цих цілей дезінфекційними засобами, дозволеними до застосування Міністерством охорони здоров’я України і які внесені у відповідний державний реєстр дезінфекційних засобів. Дезінфекційні засоби випускаються у вигляді таблеток, що добре розчиняються у воді, а саме: Акватабс, Жавель-клейд, Санідез та інші.
Слід зазначити, що дезінфекція води дає тимчасовий ефект, тому якщо є постійне джерело забруднення – затікання нечистот від вбиральні, вигрібної ями, ґрунтових вод, користування водою з колодязя забороняється до усунення цих дефектів.
Вода в колодязях, що використовується для господарсько-питних потреб повинна бути чистою та безпечною для вживання, для цього необхідно утримувати колодязь в належному санітарному стані, проводити очищення та дезінфекцію.
Вараське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області
Долучайтеся до акаунту в Instagram! Telegram-канал Вараської громади!