В Україні прийнято закон "Про службу в органах місцевого самоврядування"

2 травня 2023 року Верховною Радою України було прийнято Закон України "Про службу в органах місцевого самоврядування" (реєстраційний номер 6504 від 05.01.2022 року).

Законом визначено, що вступ на службу в органи місцевого самоврядування відбувається на конкурсній основі. Претендувати на посади місцевих чиновників можуть громадяни України, які володіють державною мовою та відповідають вимогам до професійної компетентності. Йдеться, серед іншого про належний досвід роботи в органах місцевого самоврядування.

Порядок конкурсу затверджуватиметься відповідною місцевою радою  з урахуванням типового порядку. Рішення про оголошення конкурсу прийматиме керівник служби, який і створюватиме конкурсну комісію. А з оголошенням про вакансію можна буде ознайомитись на Єдиному порталі вакансій публічної служби та на офіційному вебсайті місцевої ради. Не зможуть взяти участь у конкурсі особи, які, зокрема підлягають люстрації, досягли  65 річного віку; засуджені за кримінальні правопорушення, якщо така судимість не погашена, які не пройшли спецперевірку.

Конкурс передбачатиме перевірку документів, тестування, співбесіду та/або інші види оцінювання відповідно до Порядку проведення конкурсу.

Кандидат на зайняття посади службовця місцевого самоврядування, який не згоден з його результатами має право оскаржити рішення конкурсної комісії до суду у строк, визначений законом.

При цьому оскарження рішення конкурсної комісії не зупиняє призначення переможця конкурсу на відповідну посаду в органі місцевого самоврядування.

Переможець конкурсу не пізніше ніж через 14 календарних днів з дня отримання від служби управління персоналом письмового повідомлення про результати конкурсу подає до органу місцевого самоврядування заяву про призначення та документи, передбачені Законом.

Також встановлено, що другий за результатами конкурсу кандидат  має право на призначення на посаду без конкурсу протягом одного року, якщо посада стане вакантною, або переможець конкурсу відмовився від зайняття посади, або переможцю відмовлено у призначенні на посаду за результатами спеціальної перевірки.

Перед призначенням на посаду службовець місцевого самоврядування подає декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування(електронну декларацію), за минулий рік, якщо така декларація не подавалася раніше. Якщо особа вперше стає місцевим чиновником, то має пройти випробувальний термін до 6 місяців.

Також передбачається кар’єрне зростання для службовців органів місцевого самоврядування. Вони можуть займати вищі посади за результатами конкурсу або бути переведеним на вищу посаду, але за певних умов: відмінної оцінки за результатами оцінювання службової діяльності, у межах займаної категорії посад з урахуванням функціональної спрямованості, з урахуванням професійної підготовки і професійної компетентності та за його згодою.

Щодо зарплатні місцевого чиновника то вона складатиметься з основної зарплати (посадового окладу), додаткової зарплати (надбавки за вислугу років,  надбавки за ранг, премії, доплати за додаткове навантаження) та інших грошових виплат (допомоги до щорічної основної відпустки, допомоги для вирішення соціально-побутових питань, інших заохочувальних і компенсаційних виплат). При цьому визначені обмеження стосовно максимальних розмірів посадових окладів.

Зокрема, максимальний розмір посадового окладу службовця місцевого самоврядування, який займає посаду категорії «І» , не може більш як у п’ять разів перевищувати мінімальний розмір посадового окладу службовця місцевого самоврядування, який займає посаду категорії «ІІІ».

Звільнення з посади службовця місцевого самоврядування може відбуватися як за власним бажанням так і за ініціативою керівника. В останньому випадку особа звільняється через: скорочення штату; ліквідація органу місцевого самоврядування; встановлення невідповідності займаній посаді протягом строку випробування; вчинення службовцем дисциплінарного проступку, що передбачає звільнення з посади; відсутність на роботі протягом більш як 120 календарних днів підряд або більш як 150 календарних днів протягом року внаслідок тимчасової непрацездатності.

Крім цього законом розмежовуються посади службовців органів місцевого самоврядування та політичні посади.

Закон набирає чинності через 6 місяців з дня опублікування, але не раніше ніж через 6 місяців з дня припинення або скасування воєнного стану в Україні.

Підготовлено відділом персоналу виконавчого комітету Вараської міської ради

Підписуйтеся на офіційну сторінку у мережі Facebook – до вашої уваги ексклюзивні відеотрансляції, обговорення матеріалів та подій, анонси заходів та ін.

Долучайтеся до акаунту в Instagram! Telegram-канал Вараської громади!