МОЗ інформує: як скористатись медичною евакуацією до закордонних лікарень

Міністерство охорони здоров'я України разом із міжнародними партнерами від початку війни організовують медичні конвої та евакуюють пацієнтів до клінік Європи, де вони отримують потрібне лікування та подальшу реабілітацію.

Насамперед до закордонних клінік направляються:

  • пацієнти з травмами, які потребують надання третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги;
  • пацієнти, які потребують надання комбустіологічної допомоги (у разі опіків);
  • діти з новоутвореннями, які потребують надання високоспеціалізованої медичної допомоги;
  • дорослі пацієнти з новоутвореннями, які потребують надання високоспеціалізованої медичної допомоги;
  • діти з орфанними захворюваннями.

На цей час громадяни України можуть скористатися кількома маршрутами медичної евакуації:

  • Через обласний департамент охорони здоров’я, який має визначену особу, відповідальну за направлення громадян України на лікування за кордоном на період дії воєнного стану. Також можна звернутися в обласну лікарню до лікаря відповідної спеціальності на консультацію та запитати під час консультації про можливість лікування за кордоном.
  • Шляхом подання особистої заявки через сайт МОЗ, адже через воєнні дії багато людей не завжди мають звʼязок із сімейним лікарем чи департаментом охорони здоровʼя. Самостійно подати попередню заявку на Програму медичної евакуації важкохворі українці або ж ті, хто отримав травми внаслідок війни, можуть у розділі "Громадянам" на сайті МОЗ.
  • Третій маршрут стосується подання на евакуацію за кордон поранених військовослужбовців, який здійснюється через командування Медичних сил України. Більше інформації можна отримати на сайті.

Кожен випадок медичної евакуації вимагає окремого підходу, однак зазвичай підготовка пацієнта триває від 3-4 днів до 2 тижнів. У разі потреби у сторонній допомозі та підтримці через важкий стан або необхідність у подальшому післяопераційному догляді пацієнта можуть супроводжувати родичі або близькі.

Детальніше за посиланням.

Підписуйтеся на офіційну сторінку у мережі Facebook – до вашої уваги ексклюзивні відеотрансляції, обговорення матеріалів та подій, анонси заходів та ін.

Долучайтеся до акаунту в Instagram! Telegram-канал Вараської громади!