• Головна
  • Новини
  • Рятувальники провели навчання з питань пожежної безпеки

Рятувальники провели навчання з питань пожежної безпеки

Забезпечення пожежної безпеки – це один із важливих напрямків щодо охорони життя та здоров’я людей, національного багатства і навколишнього середовища.

Незважаючи на значні науково-технічні досягнення людства, абсолютно надійних засобів щодо забезпечення пожежної безпеки на сьогоднішній день немає. Більше того, статистика свідчить, що при зростанні чисельності населення, збільшується і кількість пожеж. Кожні п’ять секунд на земній кулі виникає пожежа. Протягом однієї доби в Україні виникає в середньому 240-280 пожеж, в яких гинуть 4-5, отримують травми 3-4 людини.

Одним із декількох напрямків забезпечення пожежної безпеки на будь-якому об’єкті є навчання з питань пожежної безпеки посадових осіб підприємств, установ та організацій незалежно від форм власності, до обов’язків яких належить забезпечення виконання (або виконання) заходів пожежної безпеки.

Метою проведення навчання є підвищення загальних пожежно-технічних знань посадових осiб, навчання їх правилам пожежної безпеки з урахуванням пожежонебезпечних особливостей виробництва, більш глибоке ознайомлення з протипожежними заходами та діями в разі виникнення пожежі, напрацювання навичок використання наявних первинних засобів пожежогасіння.

Так, 18 жовтня начальник навчального пункту аварійно-рятувального загону спеціального призначення підполковник служби цивільного захисту Роман Пелех та працівники Вараського міського сектору Головного управління ДСНС України у Рівненській області провели навчання з питань пожежної безпеки для працівників управління освіти, відділу культури та туризму, управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Вараської міської ради.

В ході навчання рятувальники роз’яснили протипожежні вимоги основних нормативно-правових документів, порядок евакуації людей (дітей) на випадок виникнення надзвичайної ситуації, в тому числі пожежі та ліквідації загорання на його початковій стадії.

22 жовтня на базі управління освіти виконавчого комітету Вараської міської ради працівниками Вараського міського сектору ГУ ДСНС України у Рівненській області проведено семінар-нараду з керівниками загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладів Вараської міської об’єднаної територіальної громади. Першочерговим завданням проведення даної наради було убезпечення життя та здоров’я дітей, працівників закладів освіти у разі виникнення надзвичайних ситуацій, в тому числі пожеж.

Провідний інспектор Вараського міського сектору капітан служби цивільного захисту Ігор Шевчук наголосив на необхідності виховання у дітей навичок культури безпечної поведінки, демонструючи на власному прикладі дотримання основних вимог пожежної безпеки, а також звернув увагу присутніх на те, що у закладах освіти повинна бути постійна справність інженерних систем протипожежного захисту, забезпеченість та вчасне технічне обслуговування первинних засобів пожежогасіння, справність систем зовнішнього і внутрішнього протипожежного водопостачання, відповідність нормативним вимогам евакуаційних шляхів тощо.

По закінченню присутнім розповіли про пожежі та надзвичайні ситуації, які стались на території Рівненської області та міста Вараш з початку 2019 року, продемонстрували наочні відеоматеріали щодо безпечної поведінки та наголосили на тому, що адекватна реакція, елементарні знання правил пожежної безпеки та своєчасне оповіщення відповідних служб можуть зберегти життя та здоров’я людей, матеріальних цінностей, зменшити збитки у разі виникнення будь-якої надзвичайної ситуації.

 

Вараський міський сектор Головного управління

ДСНС України у Рівненській області,

Відділ з питань НС та ЦЗН