Проблеми медицини обговорили під час бюджетної комісії

10 грудня 2019 року у виконавчому комітеті Вараської міської ради відбулося засідання постійної депутатської комісії з питань бюджету, фінансів, економічного розвитку та інвестиційної політики.

Основним питанням порядку денного було опрацювання та обговорення пропозицій до проекту рішення «Про бюджет Вараської міської об’єднаної територіальної громади на 2020 рік». У ході роботи головні розпорядники коштів (зокрема, представники освітньої, культурної та соціальної галузей) озвучували свої потреби у фінансуванні на наступний рік.

Значну частину засідання зайняло обговорення ситуації, що склалася на сьогодні у медичній сфері Вараша.

Присутні у залі представники ДЗ «СМСЧ №3 МОЗ України» озвучили чергову потребу у фінансуванні закладу з міського бюджету. Як зазначив Олександр Коцюбинський, очолюваний ним державний заклад потребує чергового фінансового вливання з бюджету міста у розмірі понад 8 мільйонів гривень.

Як з’ясувалося у процесі обговорення, ДЗ «СМСЧ №3 МОЗ України» на сьогоднішній день залишається чи не єдиним державним закладом в Україні, адже усі інші державні медичні заклади вже стали комунальними. Тож з 1 квітня 2020 року усі вони, на відміну від вараського, повноцінно запрацюють за новим законодавством та фінансуватимуться через Національну службу здоров'я України.

Окрім того, стало відомо, що днями керівник ДЗ «СМСЧ №3 МОЗ України» Олександр Коцюбинський продовжив свій трудовий контракт, тож і надалі отримуватиме заробітну плату, як керівник державного закладу. Натомість, якби нині у Вараші було створено комунальний медичний заклад – його очільника обирали б на конкурсній основі.

«Ви досі очолюєте державний заклад, тож і фінансуватися маєте з державного бюджету, - звернувся до Олександра Коцюбинського міський голова Сергій Анощенко. - Замість того, щоб сприяти перетворенню вашого закладу на комунальний, ви спокійно сидите в кріслі керівника державного закладу і за звичкою пишете листи до міської влади з вимогами дати грошей, яких вам весь час мало. Зручно залишатися керівником державного закладу, отримувати чималу заробітну плату, нічого не робити і звинувачувати у всіх проблемах міську владу.

Коли стояло питання щодо продовження вашого контракту - ви їздили до МОЗу, а коли справа стосується очолюваного вами колективу, працівники якого можуть залишитися з 1 квітня без роботи – ви нічого не робите, адже боїтеся втратити свою посаду. То що для вас у пріоритеті? Збереження власного крісла будь-якою ціною?».

Обговорення тривало понад годину, однак, до прийняття будь-якого конструктивного рішення так і не дійшло.

Продовжиться розмова у п’ятницю, 13 грудня. Спершу нарада щодо ситуації, яка склалася у державному закладі «СМСЧ №3 МОЗ України», відбудеться у виконавчому комітеті Вараської міської ради, а по завершенню міський голова Сергій Анощенко зустрінеться із трудовим колективом закладу.