Не минає біль Чорнобиля…

Чорнобиль… Тепер це слово знає весь світ. Чорнобиль – це мука і трагедія, це подвиг і безсмертя, це пам’ять, і це наш нестерпний біль.

Указом Президента України № 945 від 10 листопада 2006 року з метою гідного відзначення мужності, самовідданості і високого професіоналізму учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС - 14 грудня встановлено Днем вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

Минуло 33 роки із тих квітнево-травневих днів 1986 року, коли йшла битва незахищених людей з радіацією. Дні самопожертви, дні страху, які вразили весь світ. 33 роки тому, коли всі спали безтурботним сном, над четвертим реактором Чорнобильської АЕС вночі о 1 год. 23 хв. велетенське полум’я несподівано розірвало нічну пітьму.

Цей день міг би стати останнім днем для України, якби у вогнище палаючого ядерного кратера не кинулися, жертвуючи собою, прип’ятські пожежники й нічна зміна станції. За кілька годин їх, спалених радіацією, замінять інші. А потім лік тих, які замінятимуть, піде вже на тисячі. На десятки тисяч. Аж доки вони не вгамують шквал катастрофи. I буде ім’я їм, не знане досі у світі, – ліквідатори. I буде визнано, що мужність їх не мала прецеденту.

До першої шеренги сміливців стали і мешканці нашого міста. Вони разом зі своїми побратимами з усіх куточків країни взяли висоту під назвою «Подвиг», захистивши собою і світ, і нас з вами. Це були люди різного віку, різних спеціальностей і різного характеру. Пожежники і водії, медики і будівельники, військові і працівники сфери обслуговування, міліціонери і експлуатаційники станції…

13 грудня 2019 року у Палаці культури РАЕС відбулася тематична програма до Дня вшанування ліквідаторів аварії на ЧАЕС «Людської пам’яті мости».

Благочинний Володимирецького району та міста Вараш, настоятель Свято-Покровського храму отець Віталій спільно із усіма присутніми у залі помолився за упокій душ тих, хто віддав своє життя, захищаючи планету.

З метою належного вшанування подвигу учасників ліквідації аварії на ЧАЕС, міський голова Сергій Анощенко відзначив грамотами та грошовими винагородами ліквідаторів Олександра Васильовича Головка, Григорія Ростиславовича Дивульського та вдову ліквідатора Любов Миколаївну Годунко. Представник народного депутата Віктора М’ялика Дмитро Стецюк від імені Віктора Ничипоровича вручив грамоти та грошові винагороди ліквідаторам Миколі Павловичу Нестеруку, Володимиру Кіндратовичу Пляшку та вдові ліквідатора Світлані Іванівні Бондарь.

У свою чергу, учасник ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС Валентина Сичова подякувала за розуміння та підтримку міській владі Вараша, керівництву РАЕС, голові Вараської міської ГО «Ветеранів ліквідації Чорнобильської аварії» Григорію Петровичу та побажала усім ліквідаторам довгих років життя та мирного неба над головою.

Щирі художні номери прозвучали у виконанні колективів та виконавців Палацу культури РАЕС та міської музичної школи: учасників зразкового аматорського вокального ансамблю «Рондо», народного аматорського хору «Ветеран», зразкового аматорського ансамблю танцю «Асорті», оркестру народних інструментів викладачів музичної школи, Лук’янової Діни, Гарлайчук Ольги, Мізинець Марини, Грицаєнко Дмитра, Попової Ірини, Ангеліни, Анни та Катерини Мацюк.

Хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять всіх учасників ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, яких немає вже сьогодні серед нас, які захистили собою не тільки Україну, а й усе людство.

Час не заколисує рани. Не минув біль Чорнобиля. Щодня, щохвилини волає він численними проблемами у різних сферах суспільства, у долях мільйонів людей. І наш святий обов’язок сьогодні – пам’ятати про кожного, чию долю обпік чорнобильський вогонь… пам’ятати про тих хто віддав життя, захищаючи планету.