Обговорили епідемічну ситуацію у Вараші

Про епідемічну ситуацію та готовність медиків Вараша до прийому хворих з підозрою на коронавірус говорили сьогодні, 5 березня 2020 року, під час засідання комісії ТЕБ та НС.

Як розповів завідувач інфекційного відділення ДЗ «СМСЧ №3 МОЗ України» Вячеслав Глушко, лікарі готові надавати всю необхідну медичну допомогу пацієнтам, мають чіткий план дій та поінформовані про те, що робити у випадку фіксації COVID-19.

«Коронавіруси – це велика родина респіраторних вірусів, що можуть спричиняти захворювання від звичайної застуди до тяжкого гострого респіраторного синдрому, - зазначив Вячеслав Глушко. - Вірус COVID-19 новий, ще не до кінця вивчений, але хочу зауважити, що панікувати не варто, адже в 80% людей цей вірус протікає в легкій формі. Перебіг хвороби залежить від імунітету людини. До зони підвищеного ризику належать люди старшого віку та люди, які мають хронічні захворювання, тож їм варто бути особливо обережними та уникати місць масового скупчення людей.

Для профілактики захворювання слід дотримуватись стандартних рекомендацій: часто мити руки або обробляти дезінфікуючими засобами; під час кашлю та чхання прикривати рот і ніс паперовою хустинкою, уникати тісного контакту з усіма, хто має гарячку та кашель, не споживати сирих чи недостатньо термічно оброблених продуктів тваринного походження.

Найпоширенішими симптомами вірусу є головний біль, кашель, лихоманка та утруднення дихання. Якщо маєте хоч один з цих симптомів, одразу телефонуйте до свого сімейного лікаря. Він порадить наступні кроки».

Нагадаємо, що на території Вараської ОТГ досі діють карантинні заходи. Зокрема, на підприємствах торгівлі, громадського харчування та побутового обслуговування населення необхідно забезпечувати регулярне проведення профілактичних дезінфекційних заходів, провітрювання та вологе прибирання, контролювати дотримання персоналом маскового режиму та здійснювати санітарну обробку технологічного обладнання, виробничого інвентарю, зворотної тари для перевезення харчових продуктів тощо.

У разі потреби, для безкоштовного отримання засобів індивідуального захисту  органів дихання (респіраторів), усі мешканці громади можуть звернутися до відповідального чергового (приміщення виконавчого комітету Вараської міської ради, перший поверх).

Окрім того, з метою забезпечення санітарно-епідеміологічного благополуччя населення на території міста Вараш та села Заболоття, розроблено проєкт рішення Вараської міської ради щодо утворення тимчасової протиепідемічної комісії при виконавчому комітеті Вараської міської ради та затвердження Положення про неї, міського оперативного штабу з питань запобігання занесенню та поширенню гострої респіраторної хвороби, спричиненої коронавірусом COVID-19.

Актуальна інформація про коронавірус COVID-19

Джерела з актуальною інформацією щодо випадків захворювання коронавірусом:

- Рекомендації ВООЗ для громадськості та професійної спільноти.

- Сторінка Центру громадського здоров’я України.

- Сторінка Міністерства охорони здоров'я України.

Номер «гарячої» лінії охорони здоров’я: (0362) 26-67-34.