• Головна
  • Новини
  • Держаудит виявив численні фінансові порушення у ДЗ «СМСЧ №3»

Держаудит виявив численні фінансові порушення у ДЗ «СМСЧ №3»

На звернення міського голови Сергія АНОЩЕНКА, Управлінням Західного офісу Державної аудиторської служби у Волинській області проведено ревізію фінансово-господарської діяльності Державного закладу «Спеціалізована медико-санітарна частина №3 МОЗ України» за період з 01.01.2015 по 30.09.2019 року.

Перевіркою питання цільового використання коштів, виділених на виконання міської програми «Здоров’я» встановлено, що у 2018 році Закладом відшкодовано аптеці №7 ДП ДАК «Ліки України» вартість лікарських засобів відпущених громадянам понад затверджені обсяги або не передбачені затвердженим переліком на загальну суму 169 тисяч 400 гривень.

Внаслідок недотримання ТОВ «Форт-Трейд ЛТД» нормативних документів щодо застосування установленої граничної постачальницько-збутової надбавки, Закладом зайво витрачено бюджетних коштів в сумі 199 тисяч 600 гривень на придбання медичного обладнання по завищених цінах.

Також, через перевищення розміру торгівельної (роздрібної) надбавки, аптекою №7 ДП ДАК «Ліки України» відпущено громадянам лікарські засоби та вироби медичного призначення по завищених цінах, а Закладом зайво витрачено бюджетних коштів на загальну суму 29 тисяч 600 гривень.

Дослідженням питання використання бюджетних коштів на виконання міської програми «Здоров’я» в частині забезпечення хворих на фенілкетонурію продуктами спеціального харчування встановлено, що в результаті завищення потреби у бюджетних асигнуваннях зайво заплановано та виділено з міського бюджету впродовж 2016-2019 років кошти в сумі 266 тисяч 600 гривень, які повністю використано на відшкодування аптеці №7 ДП ДАК «Ліки України» виданого хворим спецхарчування.

Також, видача спеціального харчування у 2015-2019 роках здійснювалася в обсягах, більших, ніж необхідно для харчування в цей період відповідно до норм, встановлених медичними висновками, що призвело до незаконної видачі і використання спеціального харчування на загальну суму 328 тисяч 200 гривень.

ДЗ «СМСЧ №3 МОЗ України» проведено зайвих видатків на оплату праці працівникам в сумі 55 тисяч 200 гривень внаслідок порушень при нарахуванні надбавок до посадових окладів з урахуванням підвищення за шкідливі умови праці та за оперативні втручання. Крім того, встановлено зайву виплату премії працівникам в грудні 2018 року на загальну суму 81 тисяча 200 гривень, внаслідок нарахування її у розмірах, більших, ніж визначені наказом керівника Закладу, та виплату заробітної плати за невідпрацьований робочий час сумісниками на суму 4 тисячі 600 гривень.

Проведено оплату ТОВ «Західатомбудмонтаж» завищеної вартості робіт з капітального ремонту покрівлі в сумі 53 тисячі гривень, у зв’язку із завищенням вартості будівельних матеріалів та витрат на роботи машин і механізмів в актах виконаних робіт.

Перевіркою питання передачі в оренду приміщень встановлено, що за оренду підвального приміщення під кафетерій ФОП Стрілець Л.П. на момент проведення ревізії рахувалась заборгованість з орендної плати в сумі 12 тисяч 100 гривень за період з лютого по жовтень 2019 року.

Також встановлено зайве списання продуктів харчування по додаткових вимогах, при відсутності меню-розкладок, що підтверджують факт використання цих продуктів на приготування страв, на загальну суму 32 тисячі 600 гривень.

Крім того, виявлено оплату завищеного обсягу та вартості наданих послуг з технічного обслуговування медичного обладнання на суму 4 тисячі 700 гривень, не відшкодування спожитих орендарем комунальних послуг на суму 400 гривень та нестачу матеріальних цінностей на суму 80 гривень.

Перевіркою питання дотримання законодавства щодо державних закупівель встановлено, що закупівля спецхарчування для забезпечення хворих на фенілкетонурію у 2018-2019 роках на загальну суму 722 тисячі гривень та закупівля технічних та інших засобів медичного призначення (підгузків, сечоприймачів, калоприймачів) у 2019 році на суму 394 тисячі 200 гривень здійснювалася без проведення визначених законодавством процедур закупівель шляхом укладання із аптекою №7 ДП ДАК «Ліки України» договорів на відшкодування вартості відпущеного громадянам спецхарчування та технічних засобів за рецептами лікарів.

За допущені порушення з фінансових питань на п’ятьох посадових осіб складено протоколи про адміністративне правопорушення за ст.164-2 КУпАП. Також, за порушення законодавства про державні закупівлі на п’ятьох посадових осіб – за ст.164-14 КУпАП, які направлено до суду.

Керівнику установи надіслано вимоги про усунення виявлених порушень, до установи застосовано заходи впливу – зупинення операцій з бюджетними коштами.

Матеріали ревізії передано до Слідчого відділу Вараського ВП ГУНП у Рівненській області, внаслідок чого відкрито кримінальну справу.