"Дениші - 2021"

З 7 по 11 травня члени місцевого осередку дитячого громадського об’єднання «Дитячий альпійський рух України» спільно з ГО «Ольбери» здійснили вже традиційний виїзд для занять скелелазінням на природних скелях поблизу с. Дениші Житомирського району.

Десятеро скелелазів під супроводом керівника «ДАР України» Олександра Бутейця та допомозі старійшин ГО «Ольбери» Чернявського Дмитра, Ковальця Сергія та Водько Едуарда о 5 годині ранку відправилися до м. Рівного автобусом звідки вже виїхали до м. Житомир та близько 14 годин 30 хвилин вже були на місті табору поблизу с. Дениші.

Весь перший день, 7 травня, ми витратили на облаштування табору: встановлення наметів, створення місця для приготування їжі, збирання дров. В першій половині другого дня нам на заваді стала погода, а саме дощ, лазити в таку погоду неможливо, скелі слизькі. Після обіду ми відправились до садиби Терещенків, що знаходиться у с. Дениші. Цей палац був побудований у 1910-1913 роках, але, на жаль у 2021 році від нього залишились тільки руїни. Увечері того ж дня, ми ще встигли полазити на скелях, а саме на трасах «Без назви» (категорії 5) та «Глінтвейн» (категорії 5b) висотою 15 м. Неділю, 9 травня, та понеділок, 10 травня, ми весь вільний час витрачали на скелях, в сумі кожен охочий міг пролізти близько 15 скелелазних трас.

Кожна з трас на цьому масиві має свою назву і категорію складності (найлегша – 5a, найскладніша 7a). Є простенькі – «Мокра щілина» (5a), «Їжак» (5a), «Глінтвейн» (5b), «Ятаган» (5a), «Бутилка» (5a), «Черепаха» (5b), «Метр з кепкою» (5b+), де можуть спробувати себе й новачки, а більш досвідчені потренуватися у заведенні мотузки. Складніші траси – «Гошка» (6a), «Мотоцикл» (5c-), «Біла ворона» (6b), «Добро пожаловать» (5c), «Нинзя Чебурашка» (5c+), «Январь 2005» (5c), «Острів пасхи» (7a), «Red bull» (5c), – підкорилися далеко не всім нашим скелелазам.

Діти на практиці закріплювали свої знання, як правильно та безпечно лазити по скелях, а старші хлопці вчилися страхувати та підвищували свою майстерність. Також, більш досвідчені скелелази тренували свої навички у лазінні з нижнім страхуванням. Також до нашого активного відпочинку долучилися колишні члени та друзі організації, які випробували себе на скелях та залишились в захваті від походу, тож на вихідні наша група налічувала більше 20 осіб.

Скелі в с.Дениші за критерієм "доступність/ефективність" залишаються для нас, сьогодні, найкращими для лазіння на природних рельєфах. І поки буде можливість, будемо їздити на ті, вже рідні скелі й насолоджуватись чудовою природою і відчуттям перемоги над собою після подолання чергового скельного маршруту. До зустрічі, Дениші!

Також хотілося б висловити подяку відділу у справах сім’ї, молоді та спорту виконавчого комітету Вараської міської ради та міській владі, адже за їх підтримки був проведений даний захід. Дякуємо!

ГО «ДАР України»