• Головна
  • Новини
  • Управління освіти пропонуватиме депутатам міської ради перевести працівників і вихованців дитсадка №2 у інші заклади

Управління освіти пропонуватиме депутатам міської ради перевести працівників і вихованців дитсадка №2 у інші заклади

У вівторок у рамках розробки стратегії розвитку освітньої галузі Вараської громади заступник міського голови Михайло Волинець і начальник Управління освіти Олена Корень зустрілися із працівниками та батьками вихованців Дитячого навчального закладу №2 м.Вараш.

Управління освіти проаналізувало стан дошкільної освіти міста Вараш. Нині у місті спостерігається тенденція до зменшення кількості дітей. Також у результаті співставлення видатків на утримання дитсадків міста виявлено значно більші (порівняно з іншими закладами) витрати на утримання саме ДНЗ №2. Нині фінансування цього дитсадка при значно меншій кількості груп і вихованців, ніж у інших закладах дошкільної освіти мікрорайону Будівельників, є значно дороговартісним та економічно не раціональним. Велику кількість запитань викликає і матеріально-технічний стан закладу.

"ДНЗ №2 потребує вкладення величезних коштів - на ремонт покрівлі, на реконструкцію фасаду, парадного входу, системи опалення і підвального приміщення, потрібно замінювати вікна та двері. Витрати за проєктно-кошторисною документацією на комплексну реконструкцію, котра була виготовлена п’ять років тому, нині складає у межах 20 млн грн", - зазначає Олена Корень.

Про глобальні тенденції зменшення народжуваності дітей у Вараші, а також про фінансові аспекти утримання галузі освіти усієї Вараської громади у своєму виступі говорив заступник міського голови Михайло Волинець. Зокрема, він наголосив, що нині утримання всіх дитсадків громади на сто відсотків відбувається із місцевого бюджету, батьки за власний кошт покривають 50% суми лише харчування дітей.

"Є факти - народжуваність дітей у Вараші зменшується. Ми не зможемо привезти дітей із інших територій до міських садочків. Цього року наповнюваність міських дитсадків у межах 60%. Управління освіти майже у щоденному режимі моніторять відвідуваність у кожному закладі - середня відвідуваність серед тих, хто записаний у межах 50%. Ситуація така: якщо не цього року, то наступного чи через два у нас в одному закладі персоналу буде стільки ж, скільки і вихованців. Якщо ми зараз не розпочнемо процес реорганізації, то наступного року буде ще гірша ситуація, а за два роки буде катастрофа”, - переконаний Михайло Волинець.

Заступник міського голови додає, що при оцінці дитячих навчальних закладів міста застосовувався глобальний підхід - ефективність витрат коштів. Окрім цього, для колективу та вихованців будуть створені максимальні умови для адаптації в інших закладах.

"Ми готові переводити дітей у інші заклади групами, щоб не створювати питань із пристосуванням у новому колективі. У нас немає проблеми працевлаштувати колектив садочка непенсійного віку. Для частини пенсіонерів - за наявності вакансій - ми також будемо пропонувати роботу. Ми вже готові запропонувати конкретному працівнику конкретне місце у визначеному закладі. Якщо нічого не змінювати, то нам доведеться застосувати інший варіант - ми можемо у межах діючого законодавства скоротити кількість працівників у тих закладах, де немає наповненості вихованцями. Мова про мінімум 14 ставок по всіх дитсадках. Але ми хочемо реалізувати кращий варіант, максимально зберегти працівників ДНЗ №2”, - зауважує Михайло Волинець.

Відмітимо, що дошкільний навчальний заклад (ясла-садок) комбінованого типу №2 Вараської міської ради введено в експлуатацію 5 травня 1978 року та передано у комунальну власність на підставі рішення Кузнецовської міської ради від 14.09.2000 року №109 "Про формування комунальної власності", який розрахований на 135 дітей дошкільного віку. Приміщення закладу є одним із найстаріших у місті і потребує значного фінансування для проведення капітальних і поточних ремонтів.

У пояснювальній записці до проєкту рішення міської ради, розробленого Управлінням освіти Вараської міської ради, пропонується вісім груп закладу разом із працівниками працевлаштувати: одну групу у ЗДО №1, дві групи у ДНЗ №3, три групи у ДНЗ №4, іще дві групи у ДНЗ №5. Діяльність груп компенсуючого типу для дітей з вадами зору буде організовано в дошкільному навчальному закладі комбінованого типу №4. Педагогічні та інші працівники за бажанням можуть бути працевлаштовані у інші заклади Вараської міської територіальної громади.