• Головна
  • Новини
  • Експертна група з розробки Стратегії розвитку Вараської МТГ аналізувала інвестиційну привабливість громади

Експертна група з розробки Стратегії розвитку Вараської МТГ аналізувала інвестиційну привабливість громади

Відбулося чергове засідання експертної групи "Господарський комплекс Вараської МТГ" у рамках діяльності Робочої групи з розробки проєкту Стратегії розвитку Вараської міської територіальної громади на період до 2027 року.

Начальник відділу архітектури та містобудування Владислав Ільницький презентував учасникам експертної групи аналіз будівельної сфери у місті з 2011 по 2021 рік. За його словами, за цей час видано низку містобудівних умов та обмежень, левову частку з яких складають будівництва гаражів, реконструкції технічних об’єктів – стратегічно важливого за даний час у місті та громаді не будувалося. Водночас, у місті Вараш було збудовано 12 житлових багатоквартирних будинків і населення мало би зростати щороку на 60 нових сімей.

Також головний архітектор представив присутнім схеми планування території Рівненщини, окрему увагу Владислав Ільницький приділив схемі автомобільних доріг області.

Міський голова Олександр Мензул наголосив членам експертної групи на необхідності розвитку громаду не лише за рахунок ВП "Рівненська АЕС", яка нині є, фактично, єдиним джерелом надходжень до бюджету, а й створення умов для залучення інвесторів, що будуватимуть на території Вараської громади нові підприємства, котрі збільшуватимуть економічний потенціал території, створюватимуть позитивний інвестиційний імідж, збільшуватимуть кількість робочих місць та дозволять зменшити відтік молоді.

"Ми маємо перевести громаду зі споживання коштів, які одержуємо від РАЕС, на створення інших промислових об'єктів. Маємо думати про вихід до траси Київ-Ягодин ("Варшавка"), залучення залізниць, будівництво енергоспоживаючих підприємств. У нашій громаді відсутня енергетична конкуренція – у нас на території є потужності. До всього, ми розташовані близько до кордону. Основним фактором інвестиційної привабливості територій зон спостереження навколо АЕС повинна стати відносно дешева ціна на електроенергію. В умовах вже існуючого енергоринку і наявного фіксованого тарифу для споживачів, необхідно розробити механізм зниження цін на електроенергію для так званих 30-кілометрових зон. Одним із варіантів впровадження цієї ідеї може бути передача функцій оператора системи розподілу електроенергії у зонах спостереження АЕС відповідному комунальному підприємству (КП МЕМ). Таким чином, ми виключимо з вартості електроенергії складову, призначену для компаній "обленерго", коли напряму підключимо комунального оператора до АЕС. У свою чергу, вартість послуг місцевого оператора мереж повинна встановлювати місцева влада громади, виходячи з принципів самоокупності та інвестиційної привабливості", - зауважує міський голова Олександр Мензул.

IMG 4753

У стратегії розвитку Вараської міської територіальної громади на період до 2027 року обов'язково повинен бути врахований акцент на інвестиційну привабливість Вараської МТГ за рахунок розвитку транспортної інфраструктури, а також за рахунок контролю за формуванням тарифу на електроенергію на місцевому рівні.

Зазначені завдання вимагають детальної і фахового опрацювання і підготовки відповідних техніко-економічних обґрунтувань з метою підготовки конкретних пропозицій центральним органам влади держави, від яких залежить можливість реалізації зазначених проєктів.