• Головна
  • Новини
  • Будуємо Україну Разом: до Вараської громади прямують волонтери

Будуємо Україну Разом: до Вараської громади прямують волонтери

Сьогодні до Вараської громади завітала регіональний представник волонтерської програми "Будуємо Україну Разом" (БУР) в Рівненській області Вікторія Костюк.

Разом із начальником Відділу молодіжних ініціатив Анастасією Антонюк та директором Молодіжного центру Володимиром Бабіком презентували учням вараських ліцеїв №1 та 2, Вараської гімназії діяльність організації БУРу, про проведені табори, їх результати та повідомили про заплановані заходи, які відбудуться у Вараській громаді з 16 по 24 жовтня.

Під час зустрічей директор Молодіжного центру Володимир Бабік розповідав молоді про створення молодіжного простору у Вараській громаді, про заходи та активності, що будуть відбуватися у ньому, а також про можливості, котрі зможе отримати молодь у центрі.

Також у малій залі засідань виконавчого комітету Вараської міської ради 7 жовтня відбулася прес-конференція за участі Вікторії Костюк, Анастасії Антонюк, Володимира Бабіка, заступника міського голови Дмитра Стецюка й представників активної молоді міста та громади.

IMG 1181

Як зазначив Дмитро Стецюк, для Вараської громади це одна із можливостей показати себе усій Україні.

"БУР – це об’єднання творчої, креативної молоді з усієї країни, яка везе частинку України з різних її регіонів і ділиться своїм досвідом, своїм надбанням. І ми, як Вараш, можемо презентувати їм свої надбання, що ми реалізовуємо у своїй громаді і ділитися своїм досвідом з іншими областями. Майже рік тому ми взяли участь у програмі "Мріємо та діємо", яка відібрала 12 громад, серед яких і наша. Ми підписали з ними угоду на 5 років, згідно з якою буде реалізовано створення молодіжного осередку. Також у рамках цієї програми діє БУР, який допомагає громадам створювати молодіжні простори, а також допомагають сім’ям, які цього потребують. Окрім цього, у рамках цієї програми у Вараській громаді вже проведено декілька тренінгів для молоді, також діє проєкт "Всі різні – всі свої", мета якого забезпечити рівні та доступні можливості для людей з інвалідністю та маломобільних груп населення", – розповів Дмитро Стецюк.

У свою чергу регіональний представник волонтерської програми "Будуємо Україну Разом" (БУР) в Рівненській області Вікторія Костюк деталізувала інформацію про те, що саме волонтери БУРу робитимуть у Вараській громаді впродовж 9 днів, а також як охочі можуть долучитися.

IMG 1177

Вікторія Костюк

"Оскільки молодіжний простір у Вараській громаді буде створюватися на базі бібліотеки (Вараської міської публічної бібліотеки. – Прим.авт.) і саме на стіні бібліотеки буде намальовано мурал. Також біля нього будуть створювати вуличний простір, де волонтери робитимуть своїми руками вуличні меблі. Будівельні роботи та малювання муралу відбуватиметься у першій половині дня, наступна частина – культурно-освітня програма, яку планують місцеві координатори, щоб більше розповісти приїжджим волонтерам про місто Вараш, його околиці і про Рівненщину загалом. Місцеві волонтери можуть долучитися заповнивши google-форму", – прокоментувала Вікторія Костюк.

Зазначимо, БУР табір – це волонтерський будівничий табір в невеликих містах чи селах України, який залучає молодь з усієї країни до волонтерства. Він відбудеться у рамках програми "Мріємо та діємо".

БУР виник як волонтерська акція у 2014 році, що мала на меті відновити будинки, знищені війною на сході України. Проте, з часом, БУР перетворився на рух, що формує нову генерацію відповідальних українців, які творять зміни. Тому БУР – про будівництво, але не лише будинків, а мостів комунікації між українцями.

Упродовж 9 днів волонтери із різних куточків України, а також жителі громади зможуть разом створити комфортні умови для життя сім’ям, які цього потребують. Також кожного дня на волонтерів чекає освітня програма з лекціями, презентаціями можливостей для розвитку молоді, екскурсіями, майстер-класами та нетворкінгом.

Молодь може долучитись до осінніх таборів у інших регіонах України, заповнивши заявку. "Зауважимо, що волонтером можна стати ЛИШЕ з 16-ти років (до 18-ти – за письмовим дозволом від батьків). Проживання та харчування забезпечують організатори. Табори будуть проходити згідно з профілактичними та карантинними рекомендаціями МОЗ", – повідомляє сайт БУР-табору.