• Головна
  • Новини
  • Депутати Вараської міської ради ухвалили звернення про недопущення прийняття законопроєкту №5859

Депутати Вараської міської ради ухвалили звернення про недопущення прийняття законопроєкту №5859

Відбулося пленарне засідання тринадцятої сесії Вараської міської ради.

На початку роботи відбулося нагородження Михайла Хмелюка та начальника Відділу архітектури та містобудування Владислава Ільницького.

IMG 1540

Владислав Ільницький та Олена Корень

Через певні технічні причини Гімн України депутати заспівали а капела. До слова, таке виконання гімну припало до душі депутатам.

IMG 1545

Насамперед начальник Управління економіки та розвитку громади Ірина Барабух виголосила звернення до Верховної Ради України, Президента України та народних депутатів України щодо недопущення прийняття законопроєкту №5859 від 20.08.2021 "Про внесення змін до Закону України "Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку".

"На законодавчому рівні визначено, що населення територій, на яких можливий радіаційний вплив ядерної установки, має право на фінансування заходів щодо компенсації ризику шляхом направлення цільових коштів збору через субвенцію із спеціального фонду Державного бюджету України до спеціальних фондів бюджетів обласних, районних, міських рад монофункціональних міст-супутників.

Окрім того, законопроєктом № 5859 від 20.08.2021 ініційовано виключення бюджетів монофункціональних міст-супутників із розподілу встановленої частки коштів від збору на соціально-економічну компенсацію ризику. Звертаємо Вашу увагу, що саме монофункціональні міста-супутники АЕС мають найбільше навантаження щодо створення та підтримання у справному стані об’єктів спеціальної соціальної інфраструктури, у тому числі захисних споруд, закладів охорони здоров’я тощо, призначених для забезпечення належного рівня реагування при надзвичайних ситуаціях.

Законопроєкт №5859 суперечить приписам статей 3, 22 Конституції України, відповідно до яких права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави; держава відповідає перед людиною за свою діяльність; утвердження і забезпечення прав і свобод людини є обов’язком держави; при прийнятті нових законів, або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав та свобод", – йдеться у зверненні.

Депутат Володимир Хоружий (фракція "Слуга народу") зазначив, що звернення є досить правильним, однак запропонував внести до нього зміни, а саме в останньому абзаці "недопустити прийняття законопроекту в такому форматі, але врахувати інтереси громади міст-супутників".

24 депутати із 32 підтримали звернення із запропонованою правкою.

Депутат Олександр Дерев’янчук (фракція "Європейська солідарність") зачитав звернення Вараської міської ради до Верховної Ради України, Президента України, Генерального прокурора України щодо негайного вжиття заходів з проведення розслідування і притягнення до кримінальної відповідальності осіб, причетних як до злочинного введення коштів Приватбанку, так і тих, хто брав участь у відмиванні вкрадених коштів через офшорні компанії.

IMG 1583

Олександр Дерев'янчук

"Ми, депутати Вараської міської ради, які представляють інтереси Вараської громади, звертаємось щодо негайного вжиття заходів з проведення розслідування і притягнення до кримінальної відповідальності осіб, причетних як до злочинного введення коштів Приватбанку, так і тих, хто брав участь у відмиванні вкрадених коштів через офшорні компанії.

Результати розслідування Pandora Papers викликають масу обурення. Це чорна пляма на репутації України як держави, яка з 2014 року веде війну з агресором, і одночасно реалізує системні реформи, позиціонуючи себе як проєвропейську країну. Ці репутаційні втрати кидають тінь і на органи місцевого самоврядування, які активно включені в антикорупційний процес, – з впровадження прозорих закупівель за муніципальні кошти, з запровадження чесних процедур з приватизації комунальної власності тощо.

Ми вимагаємо негайного вжиття заходів з проведення розслідування і притягнення до кримінальної відповідальності осіб, причетних як до злочинного введення коштів Приватбанку, так і тих, хто брав участь у відмиванні вкрадених коштів через офшорні компанії. До рішення суду всі особи, причетні до оборудок Коломойського, які перебувають на державній службі, мають бути відсторонені від виконання обов’язків", – виголосив Олександр Дерев’янчука.

Далі депутати перейшли від звернень національного рівня до місцевого.

Володимир Грушевський (фракція "Голос") озвучив звернення щодо електролічильників, що знаходяться у гуртожитках по м-ну Вараш та м-ну Будівельників. Оскільки дані будинки мають статус "гуртожитків", тому неможливо встановити окремі лічильники та мешканці сплачують за послуги з електроенергії за єдиним лічильником. За словами депутата, мешканці готові долучитися до вирішення питання аби швидше вирішити проблему.

Любов Сусь (фракція "Слуга народу") у своєму зверненні до депутатів Вараської міської ради озвучила пропозиції щодо пріоритетів на формування бюджету на 2022 рік, а саме передбачити витрати на встановлення світлофору у районі автозаправки "Журавлина" та реконструкцію фонтану.

IMG 1591

Любов Сусь

Марія Левченко (фракція "Сила людей") також висловила своє невдоволення роботою світлофору на перехресті по м-ну Перемоги.

Затим депутати розглянули 73 питання порядку денного, більшість із яких "земельні", також проголосували за безоплатну передачу майна з балансу виконавчого комітету Вараської міської ради на баланс Департаменту соціального захисту та гідності виконавчого комітету, зміни до бюджету громади на поточний рік, затвердили порядок проведення відшкодування вартості встановлення вузлів комерційного обліку теплової енергії за рахунок коштів бюджету міської територіальної громади у 2021 році, проєкти землеустрою щодо відведення земельних ділянок ДП "НАЕК "Енергоатом" у постійне користування у с. Заболоття та ін.