• Головна
  • Новини
  • Із січня у Вараші працюватиме денний центр соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства

Із січня у Вараші працюватиме денний центр соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства

Сьогодні завершується Всеукраїнська акція "16 днів проти насильства". У рамках заходу Вараська громада долучилася до флешмобу "Рівненщина проти насильства".

Окрім цього, працівники Вараського міського центру соціальних служб організували низку заходів.

Провідний психолог ВМЦСС Ірина Бабецька наводить приклади звернень щодо вчинення домашнього насильства, із якими працювали у центрі (з етичних міркувань, імена людей змінено).

"Класний керівник 7 класу звернулася з проханням допомогти у вирішенні конфліктних ситуацій, що виникають між дітьми, а особливу увагу приділити Івану, який провокує інших та вчиняє сварки та бійки (психологічне та фізичне насильство). У ході роботи з сім’єю виявилося, що дитина є жертвою психологічного насильства з боку рідної сестри.
Олександр та Олена після розлучення проживали разом і довго не могли поділити майно, яке було придбане у шлюбі. Батько двох неповнолітніх дітей забирав у них продукти харчування та техніку для дому, якою користувалася сім’я (економічне насильство).
Галина звернулася за допомогою у вирішенні життєвих труднощів, які спіткали її упродовж усього сімейного життя. Чоловік, перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння, зчиняє сварки та б’є дружину (психологічне та фізичне насильство), але робить це не в присутності дітей. Батьки працюють, сім’я матеріально забезпечена. Як з’ясувалося зі слів жінки, чоловік так виховувався у своїй родині, де було нормою, коли батько періодично вчиняв фізичне насильство відносно його матері.
Аліна, яка є матір’ю неповнолітнього Віталія, тривалий час не могла знайти спільної мови з сином, який не хотів навчатися, гуляв до пізньої години з сумнівними друзями, ігнорував телефонні дзвінки. А одного разу викрав гроші та пошкодив домашнє майно у квартирі під час конфліктної ситуації, що виникла між ним та матір’ю (економічне та психологічне насильство).
Катерина та Іван виховують неповнолітню дочку Аліну, яка останнім часом неохоче виконувала домашні завдання, отримувала незадовільні оцінки та стала замкненою і неговіркою. Зі слів жінки, чоловік ніде не працював, зловживав спиртними напоями та приводив сумнівних друзів додому і розпивав з ними алкоголь в присутності дитини, після чого зчиняв сварки, бив Катерину, нецензурно висловлювався та погрожував ножем (фізичне та психологічне насильство). Під час роботи з сім’єю виявилося, що чоловік мав психічні розлади та неодноразово лікувався в психіатричній лікарні", – розповідає Ірина Бабецька.

Між іншим, за інформацією Вараського районного відділу поліції упродовж січня-вересня 2021 року надійшло 114 звернень щодо насильства у сім’ї, із них від дітей – два звернення; від жінок – 101; від чоловіків – 11. Кількість осіб, які перебувають на обліку з приводу вчинення насильства у сім’ї – 98; кількість винесених термінових заборонних приписів – 26.

Varash againstviolence2

Вараський міський центр соціальних служб:

  • приймає інформацію про випадки вчинення домашнього насильства або реальної загрози її вчинення;
  • забезпечує надання особам, які постраждали від домашнього насильства, психологічної, соціально-педагогічної, соціально-економічної, інформаційної та юридичної допомоги;
  • у разі необхідності, направляє постраждалих осіб до центрів соціально-психологічної допомоги;
  • здійснює соціальний супровід сімей та осіб, де мають місце випадки вчинення домашнього насильства або у яких існує реальна загроза його вчинення;
  • інформує місцеві державні адміністрації, органи місцевого самоврядування, уповноважені підрозділи Національної поліції України по виявлення фактів домашнього насильства за наявності добровільної поінформованої згоди постраждалих осіб, крім випадків вчинення насильства стосовно дітей та недієздатних осіб або виявлення актів насильства кримінального характеру, коли така згода не вимагається; у випадку вчинення насильства стосовно дитини – інформують не пізніше однієї доби службу у справах дітей та уповноважені підрозділи органів Національної поліції України.

Важливо! Якщо Ви зазнаєте про факти вчинення домашнього насильства або у вашій сім’ї існує загроза його вчинення, можете звернутися за допомогою до Вараського міського центру соціальних служб за адресою: м-р Будівельників, буд.3, 2-ий поверх або зателефонувати за номером 03636-2-49-59.

Із 1 січня 2021 року при Вараському міському центрі соціальних служб буде функціонувати денний центр соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі.

Основними завданнями денного центру є:

  • надання комплексної соціально-психологічної та первинної правової допомоги постраждалим особам;
  • виконання програм для постраждалих осіб відповідно до типових програм для постраждалих осіб, затверджених Мінсоцполітики;
  • організація та підтримка груп взаємодопомоги постраждалих осіб;
  • організація та проведення семінарів і тренінгів для постраждалих осіб;
  • проведення соціально-профілактичної роботи, спрямованої на запобігання повторним випадкам насильства щодо постраждалої особи та формування нульової толерантності до його проявів у суспільстві;
  • інформування населення про права постраждалих осіб та соціальні послуги, які надаються денним центром;
  • надання короткострокового (до 10 діб) або цілодобового перебування у "кризовій кімнаті" (за її наявності у денному центрі) постраждалим особам.

Пам’ятаймо, що домашнє насильство не є нормою життя!

Домашнє насильство в Україні – причина 100 тисяч днів госпіталізації, 30 тисяч звернень до відділів травматології, 40 тисяч викликів лікарів. Водночас, лише 10% звертаються за допомогою. Адже донині багато хто вважає такі стосунки "нормальними".

В Україні щороку фіксується понад 100 тис. звернень за фактами насильства в сім’ї, з яких 90% надходить від жінок. Особливо вразливими до проявів насильства є сім’ї, які перебувають у складних життєвих обставинах через низку проблем: безробіття, вживання психоактивних речовин, ВІЛ-інфекцію та інші соціально небезпечні захворювання тощо. Причини та витоки насильства у кожному випадку є різними і потребують вивчення, оцінки ситуації та визначення видів необхідної допомоги.

За повідомленням Вараського міського центру соціальних служб

Підписуйтеся на офіційну сторінку у мережі Facebook – до вашої уваги ексклюзивні відеотрансляції, обговорення матеріалів та подій, анонси заходів та ін. Долучайтеся!