• Головна
  • Новини
  • У Вараші триває виставка "Лялька-мотанка – родинний оберіг українців"

У Вараші триває виставка "Лялька-мотанка – родинний оберіг українців"

До кінця цього місяця усі охочі можуть безоплатно відвідати у Центрі дозвілля виставку авторських ляльок-оберегів.

Експозиція майстрині з Вараша Людмили Зеленіної налічує понад 20 власноруч виготовлених, різноманітних за кольорами, прикрасами і вбранням експонатів.

За словами авторки, виставка ляльок-мотанок приурочена до початку календарної весни та 209-ої річниці із дня народження Тараса Шевченка.

3 1240

Виставка не зосереджена на певній тематиці, а навпаки: серед експонатів присутні персонажі слов’янської міфології, героїня казкової дитячої повісті – Мері Поппінс, є навіть образ, створений і натхненний відомою українською патріотичною піснею "Буде тобі враже…".

4 1240

Людмила Зеленіна створює "родинні обереги" уже 8 років. Виготовлення однієї ляльки займає 4-5 днів. У свої роботи вона прагне закладати лише позитивні образи, а для створення самої ляльки перечитує різні варіації міфів уподобаного персонажа.

Авторка розповіла і про деталі процесу виготовлення чарівних ляльок-оберегів.

"Буває так, що робиш ляльку: плануєш один образ, а виходить кінцевий інший, ніби не я створюю її, а вона мною керує, чи мереживу підбираєш, а лялька каже: "ні, я хочу інше". Свою першу ляльку-мотанку я купила, а після цього зрозуміла, що хочу спробувати створити свою власну. Перші ляльки були не дуже гарні і багато чого не виходило: деталі не клеїлися, помилки на кожному кроці – хотілося це все просто закинути і не повертатись. Проте з часом якість ляльок ставала дедалі кращою, з’являлися власні ідеї образів, збільшувалася різноманітність матеріалів, і, ось тепер – ляльки на виставці", – каже майстриня.

2 1240

Лялька-мотанка – один із найпоширеніших предметів-оберегів в Україні. Вузликова забавка виготовляється з тканини. Така іграшка не просто фігурка для гри, а і справжній амулет та талісман для родини. Зазвичай лялькам плетуться коси – це символ здоров’я і дівочої краси.

У давнину для різноманітних життєвих ситуацій створювалися відповідні ляльки: ляльки-обереги для будинку, родинного вогнища, для захисту дітей і господарства від злих сил та лихого ока та інші.

Підписуйтеся на офіційну сторінку у мережі Facebook – до вашої уваги ексклюзивні відеотрансляції, обговорення матеріалів та подій, анонси заходів та ін.

Долучайтеся до акаунту в Instagram! Telegram-канал Вараської громади!