29 січня – День пам’яті Героїв Крут

29 січня минає 101 рік з часу історичного бою під Крутами, коли юні захисники Української Народної Республіки власною кров'ю вписали нову героїчну сторінку в історію українського визвольного руху.

За покликом серця близько чотирьох сотень київських курсантів та козаків «Вольного козацтва» вступили у нерівний бій зі значно переважаючими, і добре озброєними загонами більшовицької армії, та на чотири дні затримали ворога на підступах до Києва. Таким чином, добровольці утримали столицю на час, необхідний для укладення Брест-Литовського миру, який фактично означав міжнародне визнання української державності. 

Подвиг студентів, які полягли у бою на Чернігівщині 1918 року, став символом героїзму української молоді у боротьбі за незалежну Україну. І якщо ще донедавна вшанування їхньої пам’яті було для нас даниною історії, то сьогодні битва під Крутами – непересічна історична подія, приклад для сучасного покоління, яке знову в боях, з тим же ворогом, відстоює соборність та незалежність української держави. А ще – привід переосмислити історичні події та зробити висновки.

Історія України продовжує писатись кров'ю відомих та безіменних героїв, які своє молоде життя віддають за Батьківщину. Вшановуючи пам’ять загиблих під Крутами, ми низько схиляємо голови перед пам’яттю тих, хто віддав своє життя у боротьбі за єдину, неподільну, незалежну Україну. Ми щиро віримо в нашу перемогу, та що мир повернеться в Україну.

Слава Україні!

Героям Слава!