У Вараші збудують опорну школу

Місто Вараш включено до державного переліку 100 опорних шкіл, які потребують реконструкції або будівництва по Україні в 2020 році. Нову сучасну школу у Вараші планують збудувати до 1 вересня 2022 року. Про це говорили 29 листопада, під час засідання 37 сесії Вараської міської ради.

«Зараз вже очевидно, що школу під проектною назвою №60, яку брало на себе зобов’язання збудувати ДП "НАЕК "ЕНЕРГОАТОМ" ще двадцять років тому, ніхто добудовувати не буде. На усі наші листи та звернення уже декілька років відповідь одна – коштів на це у ДП "НАЕК "ЕНЕРГОАТОМ" немає. Тим часом, проектна документація, за якою почали будувати цю школу, застаріла і вже не відповідає будівельним нормам та чинному законодавству України. Тож тепер дешевше і безпечніше її повністю знести, аніж перебудовувати, - зазначив міський голова Сергій Анощенко. – Однак, потреба у будівництві у Вараші ще однієї школи ніде не зникла, адже із запровадженням 12-ти річного навчання, в місті збільшиться кількість дітей шкільного віку, що значно підвищить навантаження на вже існуючі заклади загальної середньої освіти.

На сьогодні в другу зміну чи підзміну навчається понад 1 200 учнів Вараша, тобто 22,2% учнів. Аби забезпечити усіх дітей міста рівними можливостями отримання освіти, ми звернулися за допомогою до Рівненської обласної ради. Вони пішли нам назустріч і посприяли тому, аби місто Вараш цьогоріч було включено до державної Програми побудови 100 нових шкіл.

Тож тепер справа лише за нами: необхідно передбачити кошти на проектні роботи і звернутися до керівництва ДП "НАЕК "ЕНЕРГОАТОМ" із проханням посприяти передачі місту земельної ділянки по мікрорайону Ювілейному для будівництва опорної школи № 7».

Відповідне звернення до міністра енергетики та захисту довкілля України та керівництва ДП "НАЕК "ЕНЕРГОАТОМ" депутати Вараської міської ради підтримали. Тож залишається лише сподіватися, що завдяки об’єднанню зусиль місцевої та обласної влади, за декілька років у Вараші повністю зникне проблема двозмінного навчання та буде створено рівні умови доступу до якісної освіти усім учням нашої громади.  


 

ЗВЕРНЕННЯ депутатів Вараської міської ради до міністра енергетики та захисту довкілля України, президента ДП "НАЕК "ЕНЕРГОАТОМ", генерального директора ВП РАЕС ДП «НАЕК»Енергоатом»:

"Стаття 24 Конституції України передбачає, що громадяни мають рівні конституційні права і свободи та є рівними перед законом, в статті 3 Закону України «Про освіту» говориться про те, що в Україні створюються рівні умови доступу до освіти. Але ці норми не виконуються, коли ми говоримо про двозмінне навчання в закладах освіти міста Вараша.

На сьогодні в другу зміну навчається 618 учнів, в підзміну, а фактично це також друга половина дня, навчається 604 учні, разом це становить 1222 учні, тобто 22,2% учнів здобуває загальну середню освіту в другу зміну чи підзміну. Згідно статистичних даних на 2019-2020 навчальний рік передбачається збільшення кількості учнів, що в свою чергу призведе до збільшення відсотку навчання дітей у другу зміну.

На базі однієї із шкіл нашого міста ми запровадили пілотний проект по типу мультипрофільного шкільного харчування, де учень може обрати собі страву за вибором з переліку. Перерви у наших закладах загальної середньої освіти становлять 10 хвилин, що є недостатньою для вибору, споживання їжі та задоволення своїх фізіологічних потреб. Зробити перерву більшої тривалості заклади не можуть, оскільки є друга зміна і повернення учнів після уроків значно затягнеться в часі.

Нова українська школа – це ключова реформа Міністерства освіти і науки. Головна мета – створити школу, у якій буде приємно навчатись і яка даватиме учням не тільки знання, як це відбувається зараз, а й вміння застосовувати їх у житті. Із запровадженням 12-и річного навчання в місті збільшиться кількість дітей шкільного віку на 450-500 учнів в рік, що збільшить навантаження на існуючі заклади загальної середньої освіти.

Необхідність будівництва опорної школи № 7 по м-ну Ювілейний обумовлена і потребою охоплення навчанням великої кількості дітей відповідно до особливостей територіального розміщення закладу. На території трьох суміжних мікрорайонів (Перемоги, Ювілейний та Північній) функціонує лише загальноосвітній навчальний заклад № 3, який переповнений і навчання дітей здійснюється в дві зміни. На сьогоднішній день на території мікрорайону Перемоги розташовано понад 50 багатоповерхових будинків, на території м-ну Ювілейний – 8 багатоповерхівок, а на території м-ну Північний розташовано близько 100 приватних будинків.

Станом на 24.10.2018 р. на охопленій території проживає близько двох тисяч дітей шкільного віку, та близько однієї тисячі дітей дошкільного віку. Окрім того будується три житлових комплекси: ЖК «Оберіг» (м-н Північний), ЖК «Перлина Полісся» та ЖК «Паркове містечко» (м-н Перемоги), що розраховано ще на п’ятсот переважно молодих сімей, сімей з дітьми дошкільного і шкільного віку).

Оскільки місто Вараш включено до державного переліку опорних шкіл, які потребують реконструкції або будівництва по Україні в 2020 році, з метою забезпечення усіх дітей міста рівними можливостями отримання освіти просимо Вас посприяти і здійснити всі необхідні заходи для передачі земельної ділянки з кадастровим номером 5610700000:01:002:0005 по мікрорайону Ювілейному для будівництва опорної школи № 7 (площею 3 га) та в подальшому спортивного комплексу в місті Вараш».