Учні Вараської громади обмінялися досвідом навчання

29 листопада 2019 року в Центрі дозвілля Вараша підведено підсумки загальноміського проекту міської ради старшокласників учнівського самоврядування «Ватра» - «В рожевих окулярах».

Акція проходила 26-28 листопада 2019 року, суть якої полягала у обміні дітей (лідерів учнівського самоврядування) між школами з метою ознайомлення з освітнім процесом, позакласною роботою та обміну досвідом роботи учнівського самоврядування. Координатором проекту був Будинок дитячої та юнацької творчості, а натхненником і організатором – заступник директора Олена Стадник.

В заході взяли участь 110 учнів 9-11 класів шкіл, з яких: 25 учнів ЗОШ №1 навчалися у зазначений період у ЗОШ №3, а 16 дітей ЗОШ №3 у ЗОШ №1; 14 учасників ЗОШ №2 відвідували ЗОШ №5, 14 учнів ЗОШ №5 навчалися в цей час у с.Заболоття 15 дітей ЗОШ №4 - у ЗОШ №2; 6 учнів із с.Заболоття відвідували гімназію, а 20 гімназистів з цікавістю здобували знання у ЗОШ №4.

Заклад освіти учасники обирали шляхом жеребкування, тому це додавало ще більше емоцій, несподіванок і бажання пізнати нове у дещо незвичній для себе обстановці. Проте «ефект несподіванки» був не тільки для дітей, а і для адміністрацій закладів освіти, педагогів та батьків.

Продумано було до дрібниць: як супроводжувати, зустрічати та реєструвати учасників проекту, які профільні класи запропонувати, як облікувати оцінювання знань, організувати харчування дітей пільгових категорій, довезення дітей у с.Заболоття та інші. Та головне – це сприйняття та враження учасників, які кожен свій крок висвітлювали для обговорення у соціальних мережах.

Різних емоцій було багато, «під мікроскопом» розглядалась робота директорів, їх заступників, педагогів-організаторів, педагогів та вся освітня діяльність в цілому. А все почуте та побачене обговорювалось на зазначеному вище «круглому столі» в Центрі дозвілля.

Всі учасники зазначили, що вони мають можливість отримати рівні (хороші!) знання не залежно від закладу освіти. Проте діти побачили і свої «плюси» і «мінуси».

Так, учні ЗОШ №3 відзначили краще інформаційне оснащення у ЗОШ №1, побачили високий рівень викладання там фізики та математики, проте навчатись хочуть у ЗОШ №3, а учні ЗОШ №1 були у захопленні від форм і методів роботи педагогів ЗОШ №3. Гімназистів приємно здивувала робота педагогічного колективу та адміністрації ЗОШ №4, приємно вражені налагодженим освітнім процесом Заболоттівської ЗОШ і учні ЗОШ №5 і запропонували при організації харчування (підготовки перспективного меню) в школах міста запровадити досвід роботи цього закладу освіти.

Дітям із Заболоттівської ЗОШ сподобалось, що в гімназії «все для дітей» не просто слова, а реальна дійсність над якою працює педагогічний колектив, особливо сподобалась хореографічна зала та можливість відвідувати там заняття, організовані зони відпочинку для дітей, цікаво проведені уроки з багатьох предметів. Однак, не сподобалась відсутність спортивної зали, не завжди сприймали деяких педагогів та членів адміністрації. Сподобалась можливість відвідати інші заклади і учням із ЗОШ №2, ЗОШ №4, які висловили бажання брати участь у подібних проектах у майбутньому.

«Хорошим почином» назвала захід директор ЗОШ №4 Євгенія Сахнюк, яка дуже подружилась із гімназистами та запропонувала приходи в гості у зручний для них час.

Представник від батьківської громадськості Світлана Пашко, спостерігаючи за проектом із слів своєї дочки та соціальних мереж, побачила лише «один мінус» – «таких проектів не було у її дитинстві».

А начальник управління освіти Олена Корень, підсумовуючи роботу проекту в цілому, закликала присутніх не боятись шукати і брати участь у всьому новому та запропонувала спробувати реалізувати подібні проекти в рамках роботи обласної ради старшокласників «Імпульс» за що отримала подяку за ідею від Богдана Хлібовича, який з 2019 року очолює ще і обласну раду старшокласників.

Активні учасники та координатори роботи міської ради старшокласників були нагороджені грамотами та подяками від Будинку дитячої та юнацької творчості та солодощами від незмінного спонсора, народного депутата України Віктора М'ялика. А на завершення заходу – святкова дискотека у стилі 90-х.

Впроваджувати нові учнівські проекти – на порядку денному міської ради старшокласників. Незабаром діти хочуть привітати з Новорічними і Різдвяними святами людей похилого віку та дітей з особливими потребами.

Всіх, у кого є цікаві ідеї - запрошують до міської ради старшокласників учнівського самоврядування «Ватра», що функціонує на базі Будинку дитячої та юнацької творчості.