• Головна
  • Новини
  • Продовжується роз’яснювальна робота щодо легалізації найманої праці

Продовжується роз’яснювальна робота щодо легалізації найманої праці

Робоча група, до складу якої увійшли представники управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Вараської міської ради, відділу економіки виконавчого комітету Вараської міської ради, Головного управління ПФУ в Рівненській області, Вараського управління ГУ ДПС у Рівненській області та міської філії Рівненського обласного центру зайнятості, продовжує проводити інформаційну кампанію щодо неприпустимості допуску до роботи працівників без належного оформлення трудових відносин.

З метою проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи щодо переваг офіційного працевлаштування минулого тижня робоча група вкотре вийшла до підприємців нашого міста.

Спілкуючись з фізичними особами-підприємцями, фахівці наголосили, що 2 лютого 2020 року набув чинності Закон України від 12.12.19 № 378-IX «Про внесення змін до Кодексу законів про працю України».

Цим законом значно зменшено штрафи за порушення у сфері трудового законодавства. Зокрема, у 3 рази зменшено штраф за такі порушення, як допущення працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення співробітника на неповний робочий час у разі фактичного виконання ним роботи протягом повного робочого часу, установленого на підприємстві, виплата зарплати (винагороди) без нарахування і сплати ЄСВ і податків.

Відтепер, розмір штрафу за такі порушення, визначений у розмірі 10 МЗП встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення, а до юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, які використовують найману працю та є платниками єдиного податку першої - третьої груп, застосовується попередження. Тобто, штраф дорівнює 47 230 грн. за одного працівника. У 5 разів зменшено штраф за недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці: з 10 МЗП за кожного працівника до 2 МЗП (9 446 грн.).

За недотримання гарантій і пільг мобілізованим співробітникам тепер штрафуватимуть не на 10 МЗП за кожного співробітника, а на 4 МЗП (18 892 грн.), а юридичним особам і підприємцям, які є платниками ЄП першої – третьої груп, за таке порушення загрожує тільки попередження.

За недопущення до проведення перевірки для виявлення неоформлених співробітників роботодавців чекає штраф у розмірі 16 МЗП (75 568 грн.), а не 100 МЗП, як було досі.

За порушення інших вимог трудового законодавства штраф, як і раніше, становить 1 МЗП (4 723 грн.).

Шановні роботодавці!

Оскільки головною метою законодавчих змін є припинення практики використання праці неоформлених працівників та виплати заробітної плати «в конверті», сподіваємось на зустрічний крок.

Не чекайте проведення перевірки, своєчасно і правильно оформляйте найманих працівників - виплачуйте і відображайте в звітності реальну зарплату.

Шановні працівники!

З метою оперативного реагування на випадки недотримання законодавства про працю, запобігання невчасній виплаті заробітної плати та у розмірі менше встановленого законодавством мінімального рівня, використання найманої праці без належного оформлення, просимо повідомляти управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Вараської міської ради за адресою: мкрн. Будівельників, 1, каб.8-9, тел. 2-38-15 або Управління Держпраці в Рівненській області за адресою м.Рівне, вул. Лермонтова 7.

 

Управління праці та соціального захисту населення

виконавчого комітету Вараської міської ради