Завершилась 41 сесія міської ради

14 травня відбулося продовження засідання 41 сесії Вараської міської ради, яке розпочалося ще 3 квітня 2020 року.

Тоді депутати розглянули лише 49 питань порядку денного з запланованих 70-ти, після чого міському голові довелося оголосити перерву у роботі ради через відсутність кворуму.

Оскільки за цей час з’явилися додаткові питання, що потребували невідкладного розгляду, розпочали роботу з внесення змін до порядку денного та розгляду депутатських запитів та звернень.

Проект рішення міського голови щодо зменшення середнього розміру премій по виконавчих органах ради до 50% не було внесено до порядку денного через відсутність достатньої кількості голосів - підтримали його лише 11 депутатів. Відтак, розмір премій у виконкомі залишиться на тому ж рівні.

Звернення депутата Юрія Рабого до Президента України, Верховної ради України щодо загрози свободі вираження думки та слова, свободі віросповідання та світогляду, свободі мирних зібрань, свободі журналістської та політичній діяльності депутати підтримали.

 

Наступне звернення, за яке проголосувала міська рада, стосувалося недопущення виведення в резерв та зменшення потужності роботи енергоблоків РАЕС.

«Місто-супутник Вараш почав своє існування в 1973 році з початком будівництва Рівненської атомної електростанції, зараз ВП РАЕС ДП «НАЕК «Енегоатом», тому економіка та суспільне благополуччя Вараської міської громади нерозривно пов’язані з діяльністю цього містоутворюючого підприємства. В новому енергобалансі зменшення виробництва електроенергії на АЕС планується на 9 642 млн кВт год електроенергії, що співставно із потребами майже 9 млн побутових споживачів електроенергії на рік, або річне забезпечення електроенергією жителів Києва, Харкова та Одеси разом.

В свою чергу, внаслідок скорочення виробництва електроенергії атомними електростанціями, держава втрачає 6,9 млрд кВт-год найдешевшої чистої електроенергії, а ВП РАЕС відповідно через скорочення виробництва електроенергії – щонайменше 3,6 млрд. грн. прибутку. Необхідно зазначити, що це суттєво негативно відобразиться як на стані енергетики та економіки країни в цілому, так і на економічному та соціальному стані населення, зокрема і в місті-супутнику Вараш, тому що може призвести до простою в підрозділах ВП РАЕС та скорочення чисельності працівників станції, а це в свою чергу, може призвести до істотного збільшення рівня безробіття, що й наразі є досить високим внаслідок економічних втрат, які зазнає економіка в цілому та підприємства України внаслідок поширення хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом та необхідності введення карантину.

З урахуванням вищевикладеного, діючи в інтересах та від імені Вараської міської громади, просимо Вас внести зміни до Прогнозованого балансу електроенергії об’єднаної електроенергетичної системи України на 2020 рік, шляхом зняття обмежень щодо показників виробництва електроенергії атомними електростанціями та не застосовувати заходи щодо виведення в резерв та зменшення потужності роботи енергоблоків ВП РАЕС», - йшлося у зверненні.

Проблемне питання щодо необхідності збереження у місті відділення з переливання крові підняв депутат Олександр Чех. Звернення з вимогою не допустити закриття у Вараші даного відділення, рада направила до Міністерства охорони здоров’я України та Рівненської ОДА.

За пропозицією міського голови, депутати Вараша виступили на підтримку проекту формування адміністративно-територіального устрою, який пропонує Рівненська ОДА, щодо створення в області чотирьох районів: Рівненського, Дубенського, Сарненського та Вараського.

Наступним рішенням депутати внесли зміни до міської програми забезпечення житлом учасників антитерористичної операції, операції об’єднаних сил, що дозволить значно спростити процедуру придбання житла по даній програмі.

Також під час сесії було прийнято рішення про встановлення «нульових» ставок єдиного податку для фізичних осіб-підприємців Вараської ОТГ І та ІІ групи, які діятимуть з 12 березня 2020 року та до повного завершення карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню COVID-19.

Рішенням міської ради було внесено зміни до бюджету Вараської міської об’єднаної територіальної громади на 2020 рік. Кошти направили на додаткові доплати соціальним робітникам, виготовлення проектно-кошторисної документації на будівництво спортивного майданчика в реабілітаційному центрі, поточний ремонт Заболоттівського будинку культури, придбання мінітрактора та причепа до нього для Парку культури та відпочинку; заміну віконних та дверних блоків у дитячій юнацько-спортивній школі; завершення ремонту будівлі та спортзалу садочка №3; капітальний ремонт їдальні садочка №1; виготовлення проектно-кошторисної документації на ремонт будівель дитячих садочків №11, 4 та 6; капітальний ремонт ліфтів та міжпанельних швів у багатоквартирних житлових будинках; придбання зелених насаджень та реконструкцію системи відеоспостереження в місті.

Також передбачили фінансування на виготовлення проектно-кошторисної документації з облаштування світлофорів, які планують встановити поблизу ЗОШ №3 та на дорозі Рівненській.

Загалом під час засідання 41 сесії Вараської міської ради було розглянуто 87 питань порядку денного: 49 проектів - 3 квітня, та ще 38 депутати опрацювали 14 травня.

42 сесія Вараської міської ради відбудеться, орієнтовно, вже на початку червня.