Вараш продовжує підвищувати показники прозорості

Команда програми «Transparent cities/Прозорі міста» оприлюднила результати проміжного вимірювання прозорості українських міст. 39 міських рад доєдналися до проведення дослідження та надали оновлені дані щодо виконання індикаторів методології прозорості TI Україна.

Відповідно до результатів проміжного оцінювання, Вараш покращив свої показники на 1.5 бала у 2 сферах: інвестиціях та економічному розвитку, землекористуванні та будівельній політиці. На офіційному вебсайті міста опубліковано текстову (описову) частину та графічні матеріали генерального плану, а також Стратегічний план розвитку Вараша.

Водночас, 2 сферам знизили показники на 1.2 бала через «відсутність на офіційному вебсайті архіву протоколів постійних комісій за 2020 рік та переліку наборів відкритих даних».

Загальний приріст балів у Вараша становить 0.3 бали.

«У проміжних результатах вказано недоліки, яких на сьогодні вже не існує, - зазначив міський голова Сергій Анощенко. - Протоколи комісій оприлюднюються на офіційному вебсайті. Є ще певна проблема з оприлюдненням протоколів засідань постійних депутатських комісій. Однак, це недоопрацювання не працівників виконавчого комітету, а самих депутатів - голів цих комісій та секретаря міської ради О.Мензула, який, відповідно до ст. 50 ЗУ «Про місцеве самоврядування», мав би координувати їх роботу. Що ж стосується «відсутності переліку наборів відкритих даних» - працює кабінет на Єдиному державному веб-порталі відкритих даних, де виконавчі органи Вараської міськоі ради оприлюднюють інформацію, розпорядниками якої вони є, у формі відкритих даних. Крім того, на офіційному вебсайті в розділі «Відкриті дані» оприлюднено Реєстр наборів відкритих даних, тож з цією інформацією можуть ознайомитись усі бажаючі.

У 2019 році наше місто отримало 40 балів в рейтингу (60-те місце з-поміж 100 учасників), це досить непоганий результат, але, звісно, є ще над чим працювати. На жаль, значна частина зауважень стосується саме прозорості роботи депутатського корпусу та депутатських комісій. Ми продовжуватимемо втілювати рекомендації для підвищення прозорості та підзвітності у своїй роботі, тож, сподіваємось, в 2020 році наші результати будуть ще кращими».

Ці результати є проміжними та слугують орієнтиром для міських рад, які прагнуть оцінити свій прогрес і порівняти свій статус з іншими містами-учасниками Рейтингу прозорості.

Заплановано, що в жовтні розпочнеться робота над формуванням Рейтингу прозорості-2020, який покаже результати усіх 100 найбільших міст України.

Результати рейтингу за 2019 рік: