29 вересня – День пам’яті жертв Бабиного Яру

Бабин Яр - урочище на північно-західній околиці Києва, яке стало братською могилою і символом Голокосту в Україні.  

Лише за два дні, 29 та 30 вересня 1941-го року, там було розстріляно майже 34 тисячі євреїв. Всього ж, за офіційними даними,  під час німецько-фашистської окупації Києва у 1941-1943 роках у Бабиному Яру, окупаційною владою було розстріляно близько 100 тисяч людей, дві третини з яких становили євреї. Жертвами розстрілів також стали - роми, радянські військовополонені, члени підпілля, представники Організації українських націоналістів.

Катастрофа єврейського народу набула великого символічного значення в історії всього людства, назавжди змінивши акценти в усвідомленні народами світу спільної відповідальності. Бабин Яр поряд із Освенцімом став жахливим прикладом того, до чого призводять людиноненависницькі теорії.

Тому, сьогодні, консолідація націй та держав задля досягнення миру й порозуміння є особливо актуальною у контексті протидії сучасним небезпекам та загрозам. Жоден народ, жодна нація не повинні залишатися сам на сам із агресією, тероризмом, іншими проявами ненависті й нетерпимості.

Україна разом з усім цивілізованим світом непорушно стоїть за втілення ідеалів людяності, гідності та свободи.

Не забуваймо ці трагічні сторінки історії, змінюймо світ на краще та  бережімо вічну пам‘ять про невинно убієнних!

З повагою міський голова Сергій АНОЩЕНКО