Медики ДЗ «СМСЧ №3» отримають зарплату з бюджету міста

Медичні працівники державного закладу «СМСЧ №3 Міністерства охорони здоров’я України» отримають заборговану державою заробітну плату з бюджету міста Вараш. Відповідне рішення було прийнято 6 жовтня 2020 року, під час позачергової 44 сесії Вараської міської ради, скликаної відповідно до розпорядження міського голови Сергія Анощенка.

Для того, аби виділити додаткові кошти з місцевого бюджету в сумі 8 мільйонів 880 тисяч гривень на утримання ДЗ «СМСЧ №3 МОЗ України», їх довелося знімати з інших міських програм.

Зокрема, зменшили бюджетні призначення:

- управлінню освіти на суму 902 тисячі 735 гривень;

- відділу культури та туризму на суму 100 тисяч гривень;

- управлінню праці та соціального захисту на суму 2 мільйони гривень;

- управлінню містобудування, архітектури та капітального будівництва на суму 3 мільйони 833 тисячі 330 гривень;

- резервного фонду - 991 тисяча 739 гривень.

Виділені ДЗ «СМСЧ №3» кошти буде направлено на такі видатки:

- заробітна плата медичним працівникам за липень-вересень 2020 року – 6 мільйонів 471 тисяча 400 гривень;

- нарахування на заробітну плату – 1 мільйон 402 тисячі 300 гривень;

- медикаменти (наркотики та кисень) – 196 тисяч 800 гривень;

- продукти харчування – 156 тисяч 100 гривень;

- послуги по охороні, телекомунікаційні, послуги у галузі метрології – 261 тисяча 400 гривень;

- комунальні послуги – 300 тисяч 600 гривень;

- виплати Пенсійному фонду – 91 тисяча 400 гривень.

Крім того, як зазначив міський голова Сергій Анощенко, з обласного бюджету до Вараша надійшло понад 5 мільйонів гривень державної субвенції, які спрямують на підвищення заробітної плати лікарям ДЗ «СМСЧ №3» у вересні-грудні 2020 року.

Нагадаємо, що 21 серпня міський голова Сергій Анощенко та очільник Рівненщини Віталій Коваль під час термінової наради у Києві з Міністром охорони здоров’я України Максимом Степановим обговорили питання фінансування лікарні у Вараші. ДЗ "СМСЧ №3" із державної власності передали у комунальну, а коштів на утримання лікарні та зарплати працівникам не передбачили.

7 вересня 2020 року, на позачерговому засіданні Кабінету Міністрів України, було прийнято постанову, яка дозволяє Національній службі здоров’я невідкладно укласти договір на медичне обслуговування населення з ДЗ «СМСЧ №3» міста Вараш. Одразу після оприлюднення цієї Постанови, державний заклад "СМСЧ №3", якби був готовий, міг би укласти договори з Національною службою здоров’я України та отримувати фінансування.

На жаль, у ДЗ «СМСЧ №3» й досі не завершено усі підготовчі роботи, необхідні для заключення договору з Національною Службою здоров’я України. Тож виплачувати медикам заробітну плату, оплачувати комунальні послуги та утримувати заклад, швидше за все, доведеться за кошти міського бюджету ще й в жовтні. 

Остаточно завершиться процес перетворення державного закладу «СМСЧ №3» у комунальний, зі слів адміністрації закладу, на початку листопада. Відповідне рішення приймуть на завершення своєї роботи в нинішньому складі, під час позачергової 45 сесії, депутати Вараської міської ради сьомого скликання.