• Головна
  • Новини
  • 28 жовтня - День визволення України від фашистських загарбників

28 жовтня - День визволення України від фашистських загарбників

Саме в цей день, 76 років тому, міста та села України були остаточно звільнені від військ нацистської Німеччини та її союзників.

Воєнні дії під час Другої світової війни відбувалися на території України з 22 червня 1941 року до кінця жовтня 1944 року. В цей період,  на українській землі були зосереджені головні сили вермахту – від 57,1 до 76,7% загальної кількості дивізій. 607 з них було розгромлено саме на території України. День визволення України від фашистських загарбників ми із сумом і гіркотою згадуємо про події Другої світової війни, які мали трагічні наслідки для кожної української родини.

За підрахунками істориків, у ході воєнних дій на території України загинуло від 8 до 10 мільйонів людей (близько 20% населення), понад два мільйони українців було вивезено на примусові роботи до Німеччини. На території республіки цілком чи частково було зруйновано понад 700 міст і 28 тисяч сіл, близько 10 мільйонів людей залишились без даху над головою, знищено понад 16 тисяч промислових підприємств. 

Битва за Україну, що тривала довгі 22 місяці, стала одним із вирішальних чинників розгрому військ гітлерівської Німеччини та її союзників. Тим, хто загинув і тим, хто вижив у цій страшній війні ми зобов’язані всім, що маємо. Сьогодні, коли на сході України знову іде війна і гинуть люди, українці, як ніхто, розуміють цінність своєї держави та її суверенітету. Тож доземно вклоняємося всім, чия боротьба, самовіддана праця і героїзм сприяли звільненню України від нацистів. У пам’яті вдячних нащадків  навіки залишиться ваш приклад патріотизму та мужності, непохитної волі, відданості та любові до рідної землі.

Пам’ять про тих, хто самовіддано захищав рідну землю і здобув перемогу над окупантами, назавжди буде жити  у наших серцях!