29 січня - День пам'яті Героїв Крут

Сьогодні в Україні згадують одну з найгероїчніших сторінок в історії України - бій під Крутами.

29 січня 1918 року загін із київських студентів і бійців вільного козацтва, який налічував близько 400 воїнів на кілька діб затримав наступ на Київ більшовицької армії, яка вдесятеро перевищувала їх за кількістю та була у рази краще озброєною. Це дало можливість делегації Української Народної Республіки укласти Берестейський мирний договір, добитися міжнародного визнання України як держави на мирних переговорах у Бресті та заручитися дипломатичною і збройною підтримкою Німеччини, Туреччини, Болгарії і Австро-Угорщиниу боротьбі з Радянською Росією.

Героїв Крут називають першими українськими «кіборгами», відзначаючи зв’язок поколінь захисників України. Своїм прикладом, своєю сміливістю та жертовністю Герої Крут надихали наступні покоління українців на боротьбу. Вони стали національною легендою, яка пережила багаторічні утиски й замовчування. І ця легенда не просто дійшла до наших часів. Вона отримала нове втілення та дає натхнення на подальшу боротьбу.

Вшановуючи пам’ять загиблих під Крутами, ми низько схиляємо голови перед пам’яттю усіх тих, хто віддав своє життя  за єдину, неподільну, незалежну Україну.

         Щиро вірю - мир повернеться в Україну і вона буде заможною європейською державою.

         Слава Героям Крут! Слава захисникам України! Слава Україні!

         З повагою міський голова Олександр МЕНЗУЛ