Сьогодні 92 річниця створення ОУН

92 роки тому, 3 лютого 1929 року, у Відні завершив роботу Перший Конгрес українських націоналістів, на якому була створена найлегендарніша у новітній історії Української революції формація – Організація українських націоналістів. 30 делегатів, які взяли участь у роботі Конгресу, представляли усі регіони України. Створення ОУН завершило процес об'єднання націоналістичних груп в одну, феноменальну за своєю дієвістю, українську визвольну структуру, метою діяльності якої було - Українська Самостійна Соборна Держава.

Члени ОУН діяли у підпіллі. Здебільшого це були молоді люди, які боролися з окупантами на українських землях. Головними противниками повстанців були совєти та нацисти. У боротьбі з ними члени ОУН спиралися лише на власні сили та прагнули здобути незалежність, визнану на міжнародній арені. Окрім бойових дій, ОУН вела просвітницьку діяльність серед населення.

Безкомпромісна боротьба ОУН,  стала своєрідним імунітетом нації проти будь-якого поневолення. Українська Повстанська Армія, створена на базі військових загонів ОУН (б), стала армією воюючої України в часи Другої Світової війни.

Діяльність та ідеологія ОУН стали основою для відродження державності України у 1991 році. Під військовим червоно-чорним прапором ОУН та з гаслом УПА «Слава Україні та Героям Слава» українські бійці зупинили новітню агресію Росії.

ОУН стала одним з найуспішніших політичних рухів українців у минулому столітті, а також прикладом безкомпромісної боротьби за свободу і незалежність української держави. Це була потужна організація, яка не дає спокою російським окупантам і до сьогодні. Сьогодні міфи про ОУН — один із інструментів у гібридній війні.

Тож сьогодні перед українцями стоять ті ж самі виклики і завдання. Боротьба триває. Та попри будь-які переваги ворога, українці  переможуть.

         Слава Україні! Героям слава!