Проведено семінар з головами територіальних громад

16 лютого 2021 року у залі засідань Володимирецької  територіальної громади з ініціативи Навчально-методичного  центру ЦЗ та БЖД Рівненської області, ГУ ДСНС України у Рівненській області і управління з питань НС та ЦЗН облдержадміністрації під головуванням заступника начальника центру з навчально-виробничої роботи Андрія Клещевнікова, проведено семінар.

Учасниками практичного заходу були посадові особи, на яких покладені обов'язки з питань цивільного захисту, голови та секретарі комісій з питань евакуації територіальних громад Вараського району з теми: “Актуальні питання безпеки населення в територіальній громаді та шляхи їх вирішення. Організація заходів цивільного захисту“.

Головна мета семінару - отримання керівним складом та фахівцями, діяльність яких пов’язана з організацією і здійсненням заходів з питань цивільного захисту спеціальних знань і умінь щодо розбудови системи цивільного захисту та реалізації заходів захисту населення і територій громад від надзвичайних ситуацій. А також забезпечення своєчасного і ефективного планування та здійснення заходів запобігання виникненню надзвичайних ситуацій, оперативного реагування та ліквідації їх наслідків, підвищення рівня готовності посадових осіб до виконання обов’язків у сфері цивільного захисту.

В ході проведення семінару було розглянуто питання функціонування місцевої ланки територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту, її структура, основні завдання, сили і засоби - яке висвітлив викладач Рівненських територіальних курсів НМЦ  ЦЗ та БЖД Рівненської області  Віктор Зейда.

Юрій Майстров, начальник відділу організації заходів цивільного захисту управління  організації реагування на НС та ЦЗ  ГУ ДСНС України у Рівненській області проінформував учасників з питань організації  заходів щодо захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій.

Щодо планування заходів з евакуації у разі загрози або виникненні надзвичайних ситуацій доповів Ігор Мірошкин, головний спеціаліст відділу розробки заходів ЦЗ управління з питань НС та ЦЗН Рівненської облдержадміністрації.

В ході семінару було розглянуто ряд важливих питань щодо захисту територій та населення громад, а саме: організація зв’язку, оповіщення та інформування у сфері цивільного захисту; стан протипожежного захисту населених пунктів району та створення і функціонування добровільних пожежних дружин; порядок організації навчання населення діям у надзвичайних ситуаціях; створення консультаційних пунктів.

Виступаючі та доповідачі звернулись до керівного складу територіальних громад відповідально віднестися до питань цивільного захисту в очолюваних ними радах.

В ході обговорення та дискусій, які проводились під час семінару, учасникам було надано інструктивно – консультативну допомогу з коригування документації з цивільного захисту. А також, було вручено пам’ятки, буклети, та інші друковані матеріали інформаційного характеру з безпеки життєдіяльності населення, підготовлені фахівцями НМЦ ЦЗ та БЖД Рівненської області.

Валентин Касянчук,

майстер виробничого навчання

Вараських територіальних курсів

НМЦ ЦЗ та БЖД Рівненської області