Аналізували проблеми опалювального сезону

Проблему розбалансування систем теплопостачання й гарячого водопостачання по місту та шляхи її вирішення обговорили під час зустрічі  міського голови Олександра Мензула з головами ОСББ.

В нараді взяли участь заступник міського голови Ігор Воскобойник, директор КМКП Юрій Трачук, начальник виробничо-технічного відділу КМКП Олексій Гаврилов, керівник групи з обслуговування мереж та вузлів комерційного обліку КМПК Тетяна Рябченко, головний спеціаліст, інженер УКБ Анатолій Катрук,  голови ОСББ Вараша.

Керівники ОСББ Валентин Русанов, Станіслав Денисюк, Анатолій Ляшик, Сергій Скібчик, директор ТОВ «МП ЗЕТ» Андрій Поляков поділилися власним баченням ситуації, що склалася.  Порушено й питання прийому-передачі робіт по встановленню  ІТП та прийняття на абонентський облік вузлів комерційного обліку.

Мешканці багатьох будинків й голови ОСББ скаржаться на неналежне теплопостачання, а в деяких квартирах і на його відсутність в нічний час, велику різницю внутрішньої температури в приміщеннях верхніх та нижніх поверхів. Проблеми виникають через відсутність належної автоматичної  роботи ІТП, порушення схем встановлення ІТП (наявність елеваторів), неналежне теплопостачання в житлових будинках (через неправильне налаштування насосного обладнання в сусідніх будинках), надмірне споживання об’єму теплової енергії певними будинками, внаслідок чого відбувається розбалансування системи в цілому.

Несанкціоноване втручання споживачів до системи теплопостачання будинків, зміна меж житлової площі (об’єднання балконів та кімнат) та неправильний монтаж засобів опалення (батарей) також сприяють розбалансуванню системи. Сюди ж належать і проблеми з якістю виконання робіт по влаштуванню та налагодженню роботи ІТП, а також відсутність робочого контакту з підрядником робіт (як і засобів впливу на нього з боку мешканців чи ОСББ). Часткові проблеми з наданням послуг з централізованого теплопостачання та гарячого водопостачання внаслідок фізичного зношення та пропускної спроможності окремих ділянок трубопроводів теплової мережі.

Дійшли спільного висновку, що недостатнє забезпечення теплом та гарячою водою відбувається внаслідок:

  • відсутності перепаду тиску між подавальним та зворотним трубопроводами;
  • надмірної температури теплоносія в зворотному трубопроводі теплової мережі окремих будинків;
  • робота насосів одного будинку, впливає на мережі теплопостачання сусідніх будинків;
  • відсутність налаштування автоматичної роботи ІТП по місту;
  • порушення систем монтажу ІТП (наявність елеваторів);
  • втручання мешканців в систему теплопостачання та водопостачання будинку.

Після палкого обговорення, наговорили бачення вирішення питання.

1. Потрібно модернізувати трубопроводи системи теплопостачання по мікрорайону ну Будівельників.

2. Здійснити фактичний гідравлічний та тепловий розрахунок тепломережі із залученням представників теплопостачальної організації ВП «Рівненська АЕС»

3. Налагодити дистанційну передачу інформації по роботі ІТП. Залучення єдиного виконавця з налаштування та обслуговування ІТП, їх диспетчеризації.

4.  Запровадити 100% комерційний облік теплової енергії та гарячої води.

5. Розробити спільне (ВП РАЕС, КМКП, ОСББ, та ін.) технічне рішення по налаштуванню ІТП, з метою усунення впливу на інші будинки.    

6. Розмістити до 12.03.2021 року на сторінці КМКП перелік документів, які необхідні для прийняття на абонентський облік вузлів комерційного обліку теплової енергії та водопостачання.