Тридцять п'яті роковини Чорнобильської катастрофи

26 квітня – День Чорнобильської трагедії і Міжнародний день пам'яті жертв радіаційних аварій та катастроф, що був запроваджений у вересні 2003 року. Це день, який назавжди змінив історію Чорнобильської АЕС. День, який сколихнув увесь світ та змінив ставлення до використання мирного атома. День, який змінив долі сотень тисяч людей.

35 років тому сталася катастрофа планетарного масштабу, яка є найбільшою за всю історію ядерної енергетики, як за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків людей, так і за економічним збитком.

Відлуння цієї трагедії відчувається і зараз, а значить ми маємо гідно вшанувати тих, хто поклав своє життя або віддав своє здоров’я за те, щоб ми сьогодні могли спокійно жити і розбудовувати нашу власну державу.

Над подоланням наслідків Чорнобильської катастрофи зараз працюють понад 40 країн світу, які надають підтримку у ліквідації наслідків аварії та забезпеченні сталого розвитку і майбутнього територій, що зазнали радіаційного ураження внаслідок аварії. За ці десятки років ситуація навколо Чорнобильської станції та у зоні відчуження суттєво змінилася на краще, але багато питань ще не вирішено. Українці та увесь світ мають знати правду не лише про причини і наслідки аварії на ЧАЕС та їх ліквідацію, а й про сьогодення та майбутнє Чорнобильської зони відчуження.

Україна все ще платить свою страшну ціну за цей гіркий урок. Разом з усім світом ми досі долаємо наслідки трагедії. Її масштаби могли б бути незрівнянно більшими, якби не мужність і самопожертва сотень тисяч учасників ліквідації наслідків аварії. Ризикуючи своїм життям та здоров’ям, вони виконали свій обов’язок і захистили людство від згубного впливу і подальшого розповсюдження радіації.

Хочу запевнити, що влада Вараської громади  й надалі буде турбуватися за добробут громадян постраждалих від Чорнобильської катастрофи і зробить все можливе для поліпшення їхнього матеріального становища.

Низький уклін і шана всім, хто брав участь у подоланні наслідків аварії на ЧАЕС, хто ціною власного життя врятував світ.

Запрошуємо 26 квітня ліквідаторів, членів їх сімей та всіх небайдужих мешканців прийти на мітинг - реквієм до 35-х роковин Чорнобильської катастрофи і вшанувати  пам’ять тих, хто ризикував власним життям заради прийдешніх поколінь.

Заходи розпочнуться о 16.30 год біля пам’ятного знаку ліквідаторам Чорнобильської катастрофи.

 

З повагою міський голова  Олександр МЕНЗУЛ