Cвяткуємо День Європи в Україні!

Щороку в травні Євросоюз та Україна відзначають День Європи. Європейський проєкт, який зароджувався на руїнах, що залишила по собі Друга світова війна, був створений саме для того, щоб зробити війну не лише немислимою, а фізично неможливою. Саме це досягнення Європа відзначає 9 травня – у День Європи.

День Європи – це символ започаткування нової успішної моделі мирної співпраці між державами, що ґрунтується на спільних цінностях та інтересах.

Рівень якості життя і можливостей для самореалізації кожної людини в Європейському Союзі – один із найкращих в світі. Він ґрунтується на цінностях, принципах, суспільних правилах і звичаях, втілених як у відносинах держави з громадянином, так і взаєминах громадян між собою.

Україна – єдина держава, не член ЄС, в якій на державному рівні відзначається День Європи.

Після здобуття незалежності Україна ухвалила стратегічний курс на євроінтеграцію та висловила наміри якнайшвидше приєднатися до Європейської спільноти. Саме тому й був встановлений у нашій країні День Європи, який відзначається з 2003 року згідно з Указом Президента «Про День Європи» у третю суботу травня.

Цей день – чудовий привід вкотре засвідчити, що Україна є частиною європейської спільноти, не лише географічно, ціннісно, ментально. Відзначення Дня Європи в Україні - це важливий крок у зміцненні самоідентифікації України як європейської держави, причетної до традицій і цінностей Європи.

Впродовж останніх років ситуація в Україні та події навколо нашої держави займають одне з головних місць у рамках спільної зовнішньої та безпекової політики ЄС. «Українське питання» регулярно порушується у заявах, резолюціях, висновках та інших документах інституцій та керівництва Європейського Союзу.

Наразі гасло «Ми йдемо в європейський дім» для нас означає будівництво української держави на принципах європейської демократії та політичної культури на засадах української духовності і моралі. Лише проводячи активну політику, проявляючи самоповагу і рішучість, Україна зможе посісти гідне місце в Європі, стати європейською країною.

День Європи для України — це символ єднання з європейськими народами. Сьогодні це єднання важливе як ніколи. Україна відстояла свій рух за європейським вектором кров’ю та життям сотень наших співгромадян. І сьогодні вона підтверджує його, захищаючи кордони держави на Сході.

Головною метою відзначення в Україні Дня Європи є:
- формування позитивної громадської думки щодо євроінтеграційного курсу України;
- ознайомлення якомога ширшого кола громадськості з європейськими цінностями та традиціями;
- популяризація загального європейського культурного надбання серед громадськості, зокрема, молоді;
- залучення населення регіонів України до діяльності, пов’язаної з інтеграцією країни до ЄС.

Відзначення Дня Європи в Україні - це важливий крок у зміцненні самоідентифікації України як європейської держави, причетної до традицій і цінностей Європи.Цей день – чудовий привід вкотре засвідчити, що Україна є частиною європейської спільноти, не лише географічно, ціннісно, ментально. Цей день – чудовий привід вкотре засвідчити прагнення України жити в мирі та злагоді, будувати своє майбутнє в колі країн об’єднаної Європи.

День Європи для України — це символ єднання з європейськими народами. Сьогодні це єднання важливе як ніколи. Україна відстояла свій рух за європейським вектором кров’ю та життям сотень наших співгромадян. І сьогодні вона продовжує його захищати на Сході.

Україна — це Європа. Європа — це ми! Україна — це Європа! Європа — це ми!