• Головна
  • Новини
  • 5 червня – Всесвітній день охорони навколишнього середовища.

5 червня – Всесвітній день охорони навколишнього середовища.

Охорона природи – це збереження, раціональне використання і відтворення природних багатств. Матеріальні блага, умови життя і здоров’я людей значною мірою залежить від стану природи та її ресурсів. Перед людством виникає нині багато екологічних проблем, без розв’язання яких йому загрожує всеосяжна екологічна криза з передбачуваними наслідками.

Екологічних проблем, які потребують термінового вирішення в нашій Вараській міській територіальній громаді, ми маємо чимало. Серед них – відсутність цивілізованої системи поводження з відходами і, в першу чергу, сучасних технологій утилізації відходів, відсутність дозвільних документів на виробничу діяльність суб'єктів підприємницької діяльності, відсутність ефективних споруд попередньої очистки побутових стічних вод, самовільне водокористування, порушення правил вилову риби у період нересту, самовільне користування надрами, несанкціоноване зрізання дерев, випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із водно-болотною рослинністю або її залишків та опалого листя, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без відповідного дозволу уповноважених органів і т.д. Саме цими питаннями нині і займається депутатський корпус та виконавча гілка влади Вараської громади.

Varash environment

Усі розуміють, що чистота краю починається із чистоти власної оселі, вулиці, села, міста. Як і раніше, болючою залишається проблема засмічення територій навколо населений пунктів, підприємств, лісових масивів, які примикають до населених пунктів, автодоріг, залізниць. Усе це прояви низького рівня екологічної культури окремих громадян і недбале ставлення до навколишнього середовища. На власному досвіді вже пересвідчився що більшість населення керуються одним правилом: "Аби швидше вивезти з двору сміття, а що не туди куди треба - то є проблема влади, яка не організувала централізований вивіз сміття" або "Я все життя туди возив і возити буду".

Давайте згадаємо, що ми всі живемо на одній планеті, і забруднюючи природу ми шкодимо, насамперед, самим собі та своїм нащадкам. Тому з такої прекрасної нагоди зробимо хоча б один крок на покращення стану довкілля. Кожен для себе повинен знайти його сам. Дехто відмовиться сьогодні від поїздки на транспорті, хтось посадить дерево, а інший нарешті прибере сміття у своєму дворі. Але разом ми зробимо навколишнє середовище кращим, і надалі не забуватимемо про його охорону та збереження природних скарбів.
Саме від нас залежить наше майбутнє!

Відділ екологічного контролю управління безпеки та внутрішнього контролю

виконавчого комітету Вараської міської ради