• Головна
  • Новини
  • Управління та департаменти виконавчого комітету прозвітували про використання коштів

Управління та департаменти виконавчого комітету прозвітували про використання коштів

Головні розпорядники бюджетних коштів депутатам зі складу Комісії з питань бюджету, фінансів, економічного розвитку та інвестиційної політики Вараської міської ради прозвітували про результати використання коштів у першому півріччі цього року. Зокрема, 13 липня представники розпорядників пояснили причини невиконання запланованих витрат.

У цілому, економія бюджетних коштів у розпорядників усіх рівнів виникла через наступні чинники: затримка виплати допомоги із тимчасової непрацездатності у зв’язку із відсутністю бланків листків непрацездатності, зміна графіку відпусток працівників та створення економії фонду оплати праці, оплата за постійно діючими договорами, економія за рахунок проведення закупівлі товарів, робіт чи послуг через систему електронних закупівель "ProZorro".

Також причиною виникнення економії стало подовження процесу запланованих поточних чи капітальних робіт, які, зазвичай, тривають упродовж літнього періоду та оплата за дані роботи відбувається за фактом виконання.

Деякі розпорядники – Відділ культури та туризму, Управління праці та соціального захисту населення та Управління капітального будівництва – нині перебувають у процесі ліквідації у зв'язку зі зміною структури виконавчого комітету. Заплановані для їхньої діяльності кошти будуть передані на рахунки новостворених департаментів та управлінь.

Окремі кошти, які були заплановані, не використані зовсім. Це стосується видатків на відрядження, придбання комп’ютерної техніки та офісного устаткування, виготовлення проєктно-кошторисної документації на будівництво, відсутність пропозицій під час проведення тендерних процедур. Керівники установ повідомили депутатам, що до кінця звітного періоду ці кошти будуть використані в повному обсязі.

IMG 5194

"Заслуховування ми організовували задля того, щоб визначити чи ефективно та як швидко використовуються кошти. Усі розпорядники підготували змістовні звіти, однак, сталося те, що ми й очікували. Величезна кількість коштів "зависла" на рахунках із низки об’єктивних і не надто об’єктивних причин. Ми проаналізували інформацію та будемо заслуховувати розпорядників повторно уже за результатами 9 місяців. Це засідання відбудеться більш жорсткіше та детальніше, адже фінансова дисципліна важлива. Ми будемо оцінювати як керівники “працюють” з коштами та визначати неефективних розпорядників. Усі висновки та набутий досвід депутатів "бюджетної" комісії буде використаний при формуванні бюджету на 2022 рік”, – зазначив голова комісії Юрій Кравець (фракція "Батьківщина").

Заступник міського голови Михайло Волинець переконаний, що подібні засідання допомагають розпорядникам коштів, депутатам, жителям громади побачити загальну картину стосовно бюджету Варараської громади. Посадовець наголошує, що значна сума невикористаних коштів свідчить про формальний підхід до формування бюджету з боку основних розпорядників коштів.

"Такі засідання, коли звітуються розпорядники коштів, свідчать про те, що у нас прозорий бюджет. Кожен охочий може одержати інформацію не лише про те, що планується, а і про те, як використовуються ці кошти. З іншого боку це елемент виконавської дисципліни, коли розпорядники коштів усвідомлюють, що мають прозвітуватися про те, як вони використали кошти, який результат їх діяльності. Враховуючи, що звітування є публічним це можливість для мешканців громади самостійно з'ясувати, співставити скільки коштів передбачено, які програми є, що вже реалізовано, які є проблеми і таким чином також формувати думку стосовно того, щоб влада, розпорядники коштів формували свої потреби, виходячи з потреб мешканців. Це основне. Разом із тим, такий обсяг невикористаних коштів за перше півріччя – 71 млн грн – свідчить про те, що більшість розпорядників коштів при формуванні бюджету підійшли до нього формально, запити сформували так, як це було у попередні роки. Це і призводить до того, що у першому півріччі кошти не використані, а у другому починається "битва за урожай". Мене особисто дуже дратує словосполучення "освоїти кошти", яке чую на засіданнях. В інших громадах, наприклад, є проблеми з фінансовим ресурсом, у них присутні інші слова: "нестача коштів", "дефіцит бюджету" та ін. Хочу іще раз наголосити тим, кого це стосується – у нас немає завдання "освоїти кошти". Маємо визначити проблему, передбачити на неї достатньо коштів і зрештою вирішити. Учорашнє засідання було необхідне для того, щоб усі розпорядники коштів, депутати побачили загальну картину. Прикро, що не всі депутати, члени комісії прийшли на учорашнє засідання. Адже можна було побачити реальний стан справ", – зазначає заступник міського голови Михайло Волинець.

IMG 5186

Член "бюджетної" комісії Володимир Грушевський говорить, що різноманітні причини завадили колегам-депутатам взяти участь у засіданні. Водночас, депутат задоволений результатом зустрічі із представниками розпорядників й виголошеною ними інформацією.

"Щодо кворуму комісії, то причини відсутності членів комісії різні. Хтось хворіє, у когось важливі сімейні справи, які не дозволили бути присутніми на засіданні. Не думаю, що хтось умисно не прийшов. Загалом зустріч із розпорядниками та заслуховування інформації про використання коштів за перше півріччя відбулась. Доволі велика кількість коштів за результатами півріччя не використана. Головним поясненням переважної більшості розпорядників є реорганізація структури виконавчих органів ради. Тому новостворені управління та департаменти не встигли наповну запрацювати. Окремі статті видатків, які залишися не освоєні з причин незавершених процедур закупівель. І це питання одного-двох місяців", – пояснює Володимир Грушевський (фракція "Голос").